Aubergine pilaf is blokjes aubergine, rijst, wat tomaten, rozijnen en wat pijnboompitten. Een Turks gerecht uit het boek Arabesque van Claudia Roden. Heerlijk lauw, nog lekkerder koud.
- ca. 500 gr aubergines, in blokjes van 2½ cm
- 1 st middelgrote ui, gesnipperd
- 3 eetl pijnboompitten
- 225 gr rijst
- 2 st tomaten, ontveld en fijngehakt
- 1½ theel suiker
- 2 eetl krenten of rozijnen
- 1 theel kaneelpoeders
- ½ theel piment
- 4 eetl dille, fijngehakt (of droge dille)
- olijfolie
- peper uit de molen en zout
-
Leg de aubergineblokjes op bakpapier op een bakplaat/-blik. Strooi er zout over en zodanig olijfolie dat als de blokjes gekeerd worden ze helemaal onder de olie zitten. Zet de oven op zijn heetst.
-
Bak de aubergineblokjes plm 20 minuten of beter: tot ze gaar zijn: zacht en licht gebruind.
-
Neem een ruime, stevige pan. Fruit de ui in twee eetlepels olijfolie tot ze zacht en lichtjes bruin zijn.
-
Doe de pijnboompitten erbij en als deze beginnen te kleuren ook de rijst. Deze coaten in olie en dan de tomaten en suiker erbij doen. Laat een minuut of vijf sudderen.
-
Doe de krenten of rozijnen erbij en halve liter water. Peper, zout, kaneel en piment erdoor roeren.
-
Deksel op de pan en op laag vuur koken, tot het vocht door de rijst is opgenomen. Regelmatig omscheppen, want anders koekt het aan de bodem van de pan. Afhankelijk van de rijstsoort, duurt dit misschien wel 20 minuten.
-
Als het te vochtig blijft het deksel er (deels) afnemen en wat in laten koken.
-
Vuur uit
-
Op het laatst nog 4 of 5 eetlepels olijfolie en de gehakte dille erdoor doen. Schep voorzichtig de aubergineblokjes erdoor en serveer koud.
- We hebben basmatirijst gebruikt. Dat gaat exact goed met een halve liter water.
- Op het laatst wel de dille maar er geen olie meer door geschept. We hebben het niet gemist.
23 juni 2009
Dit jaar geen aubergines in de kas. Het is namelijk veel gedoe, ze moeten echt warm blijven. Lees de plantbeschrijving. Dus een week of wat geleden twee gekocht. Die lagen maar te wachten ….. en te wachten …… Nu dus. Een heerlijk gerecht. Wij hebben het lauw gegeten.
24 juni 2009
De rest, na een dag in de koelkast, is misschien nòg lekkerder.
27 mei 2024
En weer. Nu warm en ook lekker. We hadden wel nieuwe foto’s kunnen maken, de oude zijn van slechte kwaliteit voor het Internet anno 2024. Volgende keer.