Aubergineragout met tempeh

bron: Snowcone Cooks (en dus wel ietsje veranderd)

1 à 2 fikse paarse aubergines (netto 600 gr), in blokjes van 1 x 1 cm; 250 gr tempeh, in blokjes van 1 x 1 cm; 1 eetl balsamicoazijn; 1 eetl olijfolie; 1 medium ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, fijngesneden; 1 klein blikje tomatenpuree; blik (400 gr) tomaten; 2 eetl zongedroogde tomaten, fijngehakt; 2 theel suiker; 2 eetl pijnboompitten, in een droge koekenpan goudgeel geroosterd; 20 kalamata-olijven, gehalveerd; 2 eetl kappertjes; 300 gr quinoa; optioneel: bieslook of peterselie, fijngehakt; zout

Begin op tijd. Dit gerecht maken duurt een anderhalf uur.

Aubergineragout met tempeh - breed

De aubergineblokjes met een a twee eetlepels zout bestrooien, goed mengen en dan in een vergiet minstens een half uur uit laten lekken. 
Zet een pan met water op en, als het kookt, kook de blokjes tempeh er dan drie minuten in.
Afgieten door een vergiet. Wat uit laten lekken, overdoen in een kom, en, als het nog heet is, besprenkelen met de balsamico-azijn. Goed mengen. Strooi er ook wat zout over. Voor de smaak.

Als het half uur om is, de aubergineblokjes flink, doch beschaafd uitknijpen. Droog ze in een schone theedoek.

Zet alvast een pan met water op laag vuur om zo meteen de quinoa te koken.

Neem een stevige gietijzeren pan, een kasserol. Smoor de ui op matig vuur in een scheut (de eetlepel) olijfolie. Houd het deksel op de pan. Als de ui zacht is, de knoflook even meebakken en dan de tomatenpuree erbij. Eventjes roerbakken. Tomatenpuree wordt zo zoeter.
Vervolgens de zongedroogde tomaten, de aubergineblokjes, de suiker en de tomaten uit blik – knijp ze fijn tussen de vingers. Beetje zout erbij.
(Het wordt nu tijd om de quinoa te gaan koken.)
Schep goed om, doe er eventueel wat water bij, laat rustig sudderen. Pakweg een half uur. Af en toe omscheppen en, als het te droog wordt en/of aan de bodem van de pan gaat plakken, wat water erbij.
Als het goed lijkt te zijn, de aubergine is te eten, dan de kappertjes, pijnboompitten en olijven erbij doen. Omscheppen en even doorwarmen.
Als u verse kruiden heeft, nu erdoor roeren en dan met/over de quinoa opscheppen.


23 december 2015
Aubergineragout met tempeh - bordZo gaat dat. Sopheak uit Cambodje is ziek. Kan ook. Als wij naar de tropen gaan kunnen we daar ziek worden. Ik zit wel met aubergines – de laatste Nederlandse – die speciaal voor haar waren gekocht. En vorige week kwam mrs. M thuis met tempeh en rode kool. Ze had haar moeder geholpen met boodschappen doen. 
De rode kool kunnen we niet zelf telen op onze zandgrond. Dus eigenlijk eten we dat nooit.
“Had ik trek in”,” zei ze, toen ik verbaasd keek. (Normaal bepaal ik wat wordt gegeten omdat ik weet wat in de tuin staat of is ingekuild.)
Maar goed. De tempeh moest worden gebruikt voor de vervaldatum en de aubergines waren ook er aan toe.
Googlen op ‘tempeh, eggplant’ leverde de input voor dit recept. Een smakelijk geheel, dat wel aan caponata doet denken.

Opmerkingen
Niet te veel balsamico gebruiken, anders blijft er te veel een zuurtje in hangen.

Plaats een reactie