Een lekkere, frisse salade met haring en biet. Pasta in plaats van aardappel, wat meer gebruikelijk is. En dan natuurlijk ui, augurk en meer. Erg lekker.
- 250 gr bieten, gekookt, in kleine blokjes (1 x 1 cm)
- 250 gr pasta (penne, fusilli, gigli en wat al niet meer)
- 3 st stelen bleekselderij, kleine stukjes
- 1 st fikse zure bom, in blokjes
- 10-20 st zilveruitjes
- 1 bosje peterselie (platte!), middelfijn gehakt
- 2 st bos-/lenteui, in ringetjes
- 5 st nieuwe haring, in stukken van 2 à 3 cm
- 3 eetl yoghurt
- 2 eetl mayonaise
- wat azijn van de augurken
-
Bieten koken duurt even, uurtje of zo. Wij beginnen met grote bieten, doen na pakweg 7 minuten de iets kleinere erbij en dan weer na een tijdje de mini's.
-
Kook de pasta, afgieten en af laten koelen.
-
Meng in een kom yoghurt, mayo en wat azijn tot een dressing
-
Neem een ruime kom en meng de bieten, koude pasta, augurkblokjes, zilveruitjes, bosui, peterselie en bleek selderij. Doe de dressing erover. Meng weer.
-
Doe de haring erbij en schep voorzichtig maar goed om.
-
Zet weg in de koelkast tot etenstijd.
24 augustus 2024
Een week of wat geleden nieuwe haring gehaald – één pak toen opgegeten, één pak ingevroren en langzaam laten ontdooien. Smaakte als vers. Gisteren de bieten uitgedund. Dus het dunsel gebruikt. En omdat we zelden aardappelen in huis hebben (we telen het niet meer, wel yacon, oca en bataten), gebruiken we nu pasta. Vandaag is de tuin open, dus ik had voor elf uur alles al gekookt en in de koelkast gezet. Einde middag de salade afgemaakt. En het was heerlijk, met een wit wijntje, buiten gezeten tot tegen zevenen het noodweer losbarstte.
De zure bom, was een grote zoetzure augurk. Ik vond in de kelder nog een grote pot, met grote augurken, die ik twee jaar geleden had ingemaakt. En de augurk was super! Knapperig, lekker, niets mis mee. Ook augurken inmaken? Kijk hier.