Bieten-chocoladecake

Bron: aangepaste versie van ‘n recept dat op 1 augustus 2007 in The Times stond


180 gr bloem; 2 theel baking soda (dubbelkoolzure soda, natriumbicarbonaat) of pakweg 3 theel bakpoeder; snuf zout; 200 gr suiker; 300 gr bieten, gekookt; 50 gr zeer pure (85% of meer) chocolade; 200 ml neutrale olie (arachide-, maïs-); 1 vanillestokje, alleen merg (= in de lengte splitsen en de inhoud eruit schrapen); 3 eierenBieten-chocoladecake - stuk.jpgWij hebben chioggiabieten uit onze moestuin gekookt en toen ze gaar waren gepeld en in de keukenmachine gedaan. Vervolgens deden we al draaiende de olie, stuk voor stuk de drie eieren erbij, de chocolade en de vanille. Tot het een gladde lichtbruine pap werd.

In een kom de bloem, suiker en baking soda/bakpoeder mengen. En de inhoud van de keukenmachine erdoor spatelen tot het een heus cakebeslag wordt.


Bieten-chocoladecake breed.jpgOvergieten in een bakvorm. Wij namen een vierkante met losse bodem.

Bak gedurende pakweg 30 à 40 minuten op 180 gr C. Test rond een half uur met een dikke naald of de kern van de cake nog nat is. Komt deze er droog uit: klaar is cake.


23 augustus 2012
Ontegenzeggelijk een lekkere cake. Mooi licht en luchtig, terwijl je het tegenovergestelde zou verwachten. Voor de kenner is soms de biet merkbaar in een aards toontje, maar alleen als je weet dat er biet in zit. Dus voor de bietensmaak hoef je het niet te doen. Wel voor de voedingswaarde van biet: veel mineralen.


OPMERKINGEN
Als we andere recepten gebruiken is het eerste dat we doen het suikergehalte omlaag brengen. Ook nu 20% minder. Maar er zit ook een beetje suiker in de chocola (85% cacaomassa en de 15% is dan voornamelijk suiker) en de chioggiabieten zijn ook zoeter dan de traditionele rode biet bij de groentezaak.

1 gedachte over “Bieten-chocoladecake”

  1. Ik heb het recept een beetje aangepast: amandelmeel in plaats van bloem en honing in plaats van suiker en een deel boter en niet alleen olie.
    Het resultaat is, al zeg ik het zelf :-), verbluffend: luchtig, vol van smaak en toch licht. De bietjes komen er bij mij niet zo uit, maar dat is niet erg. De kleur van de cake verraadt de bietjes toch wel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie