Tomaten tarte tatin

Bron: op het idee gebracht door 101 Cookbooks en verder is het anders.

Het hangt van de grootte van de bakvorm af hoeveel u van het een en ander nodig hebt. Wij maakten een kleine met een Ø van 18 cm.

1 fikse brandywine tomaat (ca. 350 gr), in grove stukken; 1 ui, gesnipperd; watolijfolie; beetje zout; goede hand vol basilicumblad, grof gesneden; theelepeltje balsamico; 1 eigeel; 1 portie hartig taartdeeg.

Tomaten tarte tatin 1.jpg

Die brandywine tomaat is goddelijk. Maar eigenlijk niet te verkrijgen. U kunt het door elke andere lekkere, rijpe vleestomaat vervangen – of een serie kersentomaatjes, die u dan heel laat.

Neem een grote koekenpan of kasserol. Doe een scheut olijfolie er in en stoof de ui goudkleurig en zoet, d.w.z. ze wordt zoet als u maar lang genoeg en zachtjes stooft. Schep regelmatig om. Dit duurt even, dus geen haast.
Uien klaar? Vuur uit. Af laten koelen. Scheutje balsamico erdoorheen. Wat grof zout uit de molen erover. De tomaten(brokken) erdoor scheppen als ook de basilicum.

Prepareer de taartvorm, d.w.z. als het nodig is: invetten of evt. bakpapier op de bodem. Verdeel de inhoud van de pan in de vorm. Leg een lap deeg erover die breder is dan de bakvorm; stop het deeg iets in langs de rand. Smeer het in met eigeel voor de mooi.

Zet in de oven en bak gedurende 25 minuten op 200o C

23 augustus 2012
Zeer, zeer lekker. Uitmuntend. Kernvraag blijft: hoe dien je het op? Met deeglaag boven of omkeren? Met eigeel erop, zou de deeglaag boven moeten zijn. Maar de zusjes Tatin hadden een fout gemaakt die ze corrigeerden door het deeg bovenop te leggen. Ze zullen het na het bakken ongetwijfeld hebben omgekeerd.

OPMERKINGEN
1. We gebruiken echte, hele oude balsamico. (Kon het niet laten.)
2. Zorg voor rijpe tomaten; rode uit de winkel zijn vaak nagerijpt en hebben (daardoor) geen smaak. Dus liefst rood en vers van de plant.

Tomaten tarte tatin 2.jpg

Tomaten tarte tatin 3.jpg

Tomaten tarte tatin 4.jpg

Tomaten tarte tatin 5.jpg

Tomaten tarte tatin 6.jpg

Plaats een reactie