Snijbonenrisotto

bron: de keuken van MergenMetz

320 gr rijst voor risotto (wij gebruiken arborio); 2 uien, gesnipperd; 2 tenen knoflook, fijngehakt; 800 gr snijbonen, gewassen, evt de draad eraf getrokken, in brede reepjes; 4 blaadjes salie, opgerold en heel dun gesneden; 4 rijpe tomaten, het “snot” eruit en het vlees in blokjes; fikse scheut droge witte wijn; scheut olijfolie; grof geraspte Parmezaanse kaas; peper & zout; 1 liter groentenbouillon

Kook de snijbonen in de bouillon beetgaar. Vis de stukjes eruit (door een zeef en bouillon terug in de pan) en doe ze in koud water om terug te koelen c.q. de garing te stoppen. Omdat er tomaten in de risotto gaan is de kans aanzienlijk dat bonen niet gaar worden. Zuur, in dit geval het zuur van tomaten, remt garing van snij- en sperziebonen.


Verhit een goede scheut olijfolie in een kasserol (stevige pan). Fruit de ui tot ze glazig, licht bruin wordt. Doe de rijst erbij en – op hoog vuur – flink doorroeren tot deze helemaal glazig is. Blus met een flinke scheut witte wijn. Zet het vuur laag en doe er een pollepel of meer hete bouillon bij – de grap van risotto is dat door telkens toevoegen van bouillon uiteindelijk een smeuïge massa ontstaat, die net aan kruipt op het bord, maar zeker niet vloeit.
De knoflook mag er direct al bij.
Onder regelmatig roeren bouillon toevoegen.
Na ca. 10 minuten de tomatenblokjes en de salie erbij.
Roeren, bouillon toevoegen. Na ca. 20 minuten is de risotto klaar. Er moet een beet in de rijst zitten.
Doe de stukjes snijboon erbij en de Parmezaanse kaas (te veel kaas is niet lekker). Nog even doorwarmen en serveren.


20 augustus 2012
Met Ina Eleveld van Hansketien heen en weer getwitterd en gemaild over het ouderwets snijbonen in zout inmaken. Toen realiseerde ik mij dat we dit jaar weer een paar stokken met snijbonen in de moestuin hebben. Te weinig om in te maken. Genoeg om te eten.
Vanavond!
Mrs. M vond het zeer smakelijk.


OPMERKINGEN
1. Met de hulp van Smaakvrienden, die zei dat snijbonen en tomaten kunnen en dat salie van beide een boezemvriend is.
2. Wij hebben wel heel veel snijbonen erdoor gedaan – meer dan aangegeven – , maar wij zijn dan ook groentenfundamentalisten.

5 gedachten over “Snijbonenrisotto”

  • Goed gezien. Vermoedelijk sinds 2012. Lang niet iedereen reageert op een fout, dus extra dank! Ik moet gaan zoeken naar het recept….

   Beantwoorden
    • Nee, het resultaat van de conversie. Alle recepten zouden zijn nagelopen. Dochterlief heeft dat gedaan. Ik denk dat ze een hekel aan snijbonen heeft. Want de tekst ‘Hier komt het recept’ staat er wel. Ik heb het Word-document gevonden en foto’s van vijf jaar geleden. De risotto is nu, na vijf jaar, weer in ere hersteld. Dank voor het signaleren. Nu de andere snijbonenrecepten nog….

     Beantwoorden

Plaats een reactie