Bietensalade met ansjovisdressing

Betteraves à la Provençale

uit: Groentekookboek van Jane Grigson
½ kilo gekookte bietjes 250 gr. gekookte vastkokende aardappelen (roseval); 2 hardgekookte, gepelde eieren; gehakte peterselie; 2 middelgrote gehakte uien; 4 eetl. olijfolie; 1 blikje ansjovisfilets op olie; 2 theel. wijnazijn; ½ theel. Dijonmosterd; peper

Snijd de bietjes in plakjes. Snijd de aardappel eerst doormidden en daarna in plakjes – dus een plak heeft een rechte zijde. Leg ze in een ondiepe schaal. (Officieel: de bietjes in het midden en de aardappelen staand langs de rand.) Prak de eieren en meng deze met de peterselie.
De dressing: fruit de gehakte ui met een lepel olijfolie in een (koeken-)pan met een deksel. Ze moeten zacht worden en niet bruin. Laat de ui afkoelen. Doe de ui, de ansjovisfilets met de olie uit het blik, de rest van de olijfolie, de mosterd, wijnazijn en de peper een beker en maak er een saus van met de blender. Dit wordt een grauwe, dikke saus. Proef af op smaak.
Giet deze dressing gelijkmatig over de bietjes. Strooi het ei-peterseliemengesel erover.

25 augustus 2005 / 26 september 2005

OPMERKINGEN
Of het lukt om de aardappelen langs de rand neer te zetten, is afhankelijk van de hoeveelheid en of je een geschikte schaal bij de hand hebt. Ik heb de aardappel- en bietenschijfjes gemengd en de saus erdoor geschept. Daarna de ei met peterselie erover gestrooid.
Ik was er niet zo enthousiast over. De dressing is mij te grauw van kleur en te dik. Daarom had ik al wat extra wijnazijn erbij gedaan en toen was ik bang dat het te zuur was geworden. Maar zowel Marijke als Jolien vonden het lekker en dus is het in dit kookboek opgenomen.
26-09-2005: alleen met witte en gele bietjes gewerkt. Dan wordt het uiterlijk heel anders. Weliswaar een grauwe saus, maar mede door ei-peterseliemengsel een "vrolijker" geheel.

Plaats een reactie