Gemengde salade van gekookte groenten

Insalatone

uit: De Klassieke Italiaanse Keuken
3 middelgrote vastkokende aardappelen (roseval); 5 middelgrote uien; 2 gele of rode paprika's; 250 gram sperziebonen; 3 middelgrote bieten; rode wijn-azijn; zout; gemalen peper; olijfolie

Totale bereidingstijd: 3½ uur.

Verwarm de oven voor op 200o C. Leg de uien in de oven en pof ze. Ze zijn gaar als ze met een vork in te prikken zijn. Onderwijl: kook de aardappelen in de schil. Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in ca. ½ cm dikke plakjes. Leg deze in een schaal. Kook de sperziebonen. Giet ze af en leg ze ook in de schaal. Als de ui gaar is: ontdoe ze van de schil en snijd ze doormidden. Leg ze ook in de schaal. Blaker de paprika's – kan na de ui in de oven, max. temperatuur en grilstand. Zorg ervoor dat ze rondom goed zwart geworden zijn – en ontvel ze (onder de koude kraan). Ontdoe ze van zaad en zaadlijsten. Snijd ze in de lengte in korte reepjes. Leg de paprika ook in de schaal.
Tot hier kan daags te voren worden voorbereid.
Haal het loof van de bietjes en pak ze in aluminiumfolie. Leg de bietjes minstens 1½ uur en hooguit 2 uur in de oven op 2000 C. Pak de bietjes uit. Ontdoe ze van hun schil (onder de koude kraan) en snijd ze in plakjes. Doe ze bij de rest van de groenten. Doe rijkelijk olijfolie over de groenten als ook de wijnazijn. Peper uit de molen en evt. zout.

11 augustus & 15 augustus 2005

OPMERKINGEN
Voor het eerst voor Gees en Ate gemaakt. Maar Gees lust geen bietjes en gruwde. Daarna voor de familie Vogelaar. Die hebben gesmuld. Voor de sperziebonen gebruik in de drie soorten (haricot nain, purple teepe en ……) door elkaar. Chioggia bietjes gebruikt en de tweede keer ook burpee's golden.

 

Plaats een reactie