Boerenkool met gort

bron: The Guardian, Riverford Organic Farms en nog zo wat

Geschikt voor echte gort. Dus een gort die u minstens vijf uur moet weken en dan een tijdje koken. Uurtje. Kook hem niet helemaal af (we zouden haast gortdroog schrijven). De finishing touch is namelijk in deze bereiding en anders wordt de gort pap.

4 niet te grote braadworstjes; 300 gr boerenkool of palmkool (cavolo nero), blad van dikke nerf gestript, gewassen en grof gesneden; 2 rode of witte uien, gesnipperd; 2 stevige wortelen, in blokjes; 250 gr droge gort (die daarna is geweekt en voorgekookt en uitgelekt); 2 takken rozemarijn, blad fijngesneden; 1 ltr kippen= of groentenbouillon; scheut olie;  peper & zout

boerenkool met gort 3Doe een scheut olie (wij gebruiken arachideolie, omdat die hoge temperaturen kan verdragen) in een stevige (gietijzeren) pan en braad de worstjes om en om tot ze (bijna) gaar zijn en mooi gebruind. Uit de pan nemen en wegzetten.


Op wat lager vuur in de olie die nog in de pan zit, de ui en wortel smoren. Als de ui glazig is geworden (af en toe omscheppen) de gort, rozemarijn en bouillon erbij doen. Goed omscheppen en op laag vuur pakweg twintig minuten laten sudderen. Het deksel hoeft niet op de pan. Op een gegeven moment doet u de worstjes er weer bij om op te warmen.

boerenkool met gort 1Als de gort mooi gaar is de kool erbij doen, omscheppen en nog vijf minuten of iets langer mee laten sudderen. Van ons mag de kool wel een beetje beet overhouden.
Op smaak brengen met peper uit de molen en zout.
Klaar.
Opscheppen


boerenkool met gort 220 november 2015
In de kast stond nog een geopend pakje gort van De Nieuwe Band. Die heb ik vanmorgen geweekt. In de koelkast lagen nog twee wildzwijnworstjes. Tja. En dan? Beetje googlen op gort en worst – uiteindelijk werd het Engels, barley + sausage en verrek dan zijn er best wel een serie leuke recepten. Ook voor een soep. Maar we kozen voor deze.
Erg smakelijk. Mag blijven.


Opmerkingen
1. De volgende keer doe een fijngehakt teentje knoflook erdoor proberen.
2, Werkt dus met palmkool en boerenkool en ongetwijfeld nog andere bladkolen.

 

Plaats een reactie