Quinoasoep met witlof

bron: De Wereld aan Tafel van Mimi Smith (te koop bij de Wereldwinkel)
2 kopjes quinoa, gekookt; 4 witloffen; 1 l groentebouillon; 2 eieren, hardgekookt; zout; 50 gr gruyère, geraspt; 4 theel vloeibare honing (optioneel)

Maak het witlof schoon door de buitenste bladeren eraf te halen. Snijd met een scherp mesje het voetje van de struik af en snijd met een draaiende beweging de harde kern eruit (als het witlof nog iets bitter heeft, dan zit het in de kern – en als u niet van bitter houdt, haalt u deze eruit). Snijd het witlof heel fijn. Stoof het in de warme olijfolie en giet de groentebouillon erbij. Laat de soep in ongeveer een kwartier zachtjes gaarkoken. Roer de quinoa erdoor en laat nog eens tien minuten koken. Voeg zout naar smaak toe.
Schep de soep in vier borden en versier het met schijfjes hardgekookt ei en serveer het met een schaaltje geraspte kaas erbij.

29 februari 2008
Na een maand door Spanje en Portugal te hebben getoerd, was witlof de meest voor de hand liggende groente. Het groeide hier en daar al boven de dekaarde uit. (Lees dit bericht.)

OPMERKINGEN
1.    Ouderwetse witlof is bitter. Moderne rassen niet. Jammergenoeg niet, want bitter is een vergeten smaak aan het worden. Behalve in pure chocola. 
Is de soep naar uw smaak nog steeds iets te bitter, roer er dan wat van de vloeibare honing door.
2.    Quinoa heeft een kooktijd van 10-15 minuten. Het lijkt wel of het iets langer duurt voordat het gaar is. De quinoa kan er dus eerder bij.
3.    Geen honing, geen toegevoegd zout gebruikt. Groentebouillon was voldoende zout.

Plaats een reactie