![](https://mergenmetz.nl/wp-content/uploads/2022/12/cavolo-nero-quiche-thumb-300x300.jpg)
Heerlijke quiche of torta van een fikse bos palmkool, een aardappeltje, wat spek en kaas.
- 100 gr guanciale en anders gewoon spekblokjes
- 1 st ui, gesnipperd
- 1 bos palmkoolbladeren (fikse bos)
- 3 st kleine stevige aardappelen (bijv. roseval), geschild en in kleine blokjes (1 x 1 cm)
- 1 teen knoflook, geperst (kwartier voor verhitten)
- 1 vel bladerdeeg (groot vel, of 4 kleine)
- 3 st eieren
- 1 bakje ricotta (250 gr)
- 150 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- peper uit de molen en zout
- olijfolie (of reuzel of arachideolie)
-
Verwarm de oven voor op 200° C
-
Kook de aardappelblokjes beetgaar. Vis de blokjes er met een spaan uit en bewaar ze in een kommetje.
-
Bekleed de quicheschaal met het bladerdeeg. Prik wat gaten in de bodem en bak het een minuut of vijf à tien voor.
-
Strip de palmkoolbladeren van de nerf en was het. (Drie keer is schoon.)
-
Blancheer de palmkoolbladeren even in het kookwater. Hooguit twee minuten.
-
Snijd de palmkoolbladeren grof.
-
Verhit een scheutje olie in een stevige pan, doe daar de spekjes en ui bij.
-
Als de ui glazig wordt en de spekjes er gaan uitzien of ze bruin worden, de aardappelblokjes erbij. Even omscheppen.
-
Doe dan de palmkoolbladeren erbij, en schep goed door en door. Laat even garen. Dan vuur uit.
-
Maal wat peper boven de palmkool.
-
De quichschaal heb je natuurlijk allang weer uit de oven gehaald. Verdeel nu het palmkoolmengsel uit over de quichevorm.
-
Neem een kom. Mix de ricotta met de eieren en een groot deel van de geraspte kaas.
-
Giet de massa over de palmkool-spek. Schud wat, zodat het gelijk verdeeld.
-
Bestrooi de schaal met de rest van de kaas.
-
Schuif de oven in en bak pakweg 20 minuten.
-
Kijk, als het mooi bruint en de inhoud is stevig: schaal uit de oven.
-
Eet smakelijk.
Dit recept is een variatie op een combinatie van twee Italiaanse. De ene gebruikt guancialen (wangspek), de andere blokjes ham. De ene gebruikt ricotta en 1 ei, de andere melk en eieren. De een gebruikt stracchino kaas, de andere pecorino.
Enfin, zo zie je dat je kunt afwijken en een heel eigen recept kan maken.
![](https://mergenmetz.nl/wp-content/uploads/2022/12/cavolo-nero-quiche-aangesneden-in-de-schaal-2-1400x1050.jpg)
13 december 2022
Omdat het nu goed vriest, had ik vroeg in de middag al een fikse bos palmkoolbladeren diepvries van de planten gebroken. Vanavond eet mrs. M bij een van onze kinderen. Morgen eet ik niet thuis. Dus deze quiche gemaakt om over twee dagen te verdelen. En hij is uitstekend.