Cicoria a grumelo verde met pasta

Cicoria a grumelo verde met pasta
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
28 min
 

Kleine struikjes van de groene cichorei 'cicoria a grumelo verde' met penne met wat ansjovis en knoflook bestrooid met broodkruim en kaas. Verrukkelijk!

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 500 – 1 kg struikjes cicoria a grumelo verde
  • 300 gr droge penne
  • 3-6 st ansjovisfilets op olie
  • 2 st tenen knoflook, ontveld maar heel
  • olijfolie
  • zout
  • vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 1-2 st boterhammen voor 't kruim
Bereiding
  1. Was de cichorei goed (3 x is schoon) en snijd de stronkjes los, zodat er alleen blad is.

  2. Breng een pan water met wat zout aan de kook.

  3. Kook de cichorei tot het beetgaar is (iets langer dan vijf minuten)

  4. Vis met een keukentang of zeeflepel het blad uit het water; water niet wegdoen! Hierin koken we de pasta en we hebben wat nodig voor een "saus".

  5. Neem een kleine (koeken)pan, verhit daarin wat olie en bak het broodkruim bruin. Schep het eruit op een bord en laat afkoelen.

  6. Neem een ruime koekenpan, doe hierin een scheut olie en bak op laag vuur de ansjovisfilets met de tenen knoflook. (De ansjovis moet uit elkaar vallen….)

  7. Doe ondertussen de pasta in de pan heet water, en kook het.

  8. Doe een kleine hoeveelheid van het gekookte cochoreiblad in een beker, wat kookwater, de knoflook uit de koekenpan en olijfolie erbij en zet de staafmixer erin: je krijgt een donkergroene saus.

  9. Doe de rest van de cichorei bij de ansjovis en ook de saus. Goed doorroeren.

  10. Is de pasta gaar? Afgieten en ook in de koekenpan doen. Doe er wat kaas bij. Goed doorroeren.

  11. Schep op de borden, bestrooi met broodkruim en wat kaas. Serveer!

Opmerkingen

We hadden een reeks kleine struikjes cicoria a grumelo verde, die de winter hadden overleefd en vrolijk doorgroeiden. Maar ze moeten weg, want op die plek in de moestuin komen straks pompoen, mais en courgettes. Dus eten.

21 april 2024
We hadden een reeks kleine struikjes radicchio of cicoria a grumelo verde, die de winter hadden overleefd en vrolijk doorgroeiden. Maar ze moeten weg, want op die plek in de moestuin komen straks pompoen, mais en courgettes. Dus eten. Maar hoe maak je dit klaar? We vonden een filmpje op Youtube en noteerden de bereiding.
Een smakelijk gerecht. Dat wel, maar eigenlijk verwachtte ik dat het bitter zou zijn. Maar dat was niet zo.

Plaats een reactie

Waardering