Cime di Rapa met pasta

Bron: divers
Fikse bos – tot wel 1 kg – cime di rapa; 2 tenen knoflook, fijngehakt; 8 of iets meer ansjovisfilets, fijngehakt; 1 rode/spaase peper, fijngehakt; hand vers geraspte Parmezaanse kaas; peper & zout; scheut olijfolie; 300 gr korte pasta (bijv. penne of orechiette)

Het is parallel werken in twee pannen: in de een kookt u de pasta en de cime di rapa, in de ander – een kasserol/stevige gietijzeren pan – gaart u de andere ingrediënten, uitgezonderd de kaas.
Dus het is een kwestie van een beetje timing.

Over de kooktijd van cime di rapa wordt verschillend gedacht. Van vijf minuten tot wel twintig. Als u het zelf teelt – of koopt – dan blijkt dat er nog wat variatie is in grootte van de plant en dikte van de stelen. Wij hebben ranke, dunne cime di rapa.

> Breng ruim water met zout om de pasta te koken, aan de kook.

cime di rapa met pasta - breed.jpg

De cime di rapa prepareren is te beginnen om de onderkant van de stengel te schonen. (Dus als u ze met wortel en al hebt: dit eraf snijden, als ze al waren afgeknipt of gesneden, net als bij bloemen, even het onderste er opnieuw afhalen.) U snijdt de gesloten bloemhoofdjes – mini broccolietjes – van de stelen en houdt deze apart. De rest van de steel snijdt u in stukken van pakweg 10 cm. Dat kunnen letterlijk stukken steel zijn of steel met blad.
Was het. Laat eventueel even in koud water staan.

cime di rapa met pasta - bord van boven.jpg

Kook de pasta en reken er op dat u in de laatste minuten – of als u dikke cime di rapa-stelen hebt: meteen – de cime di rapa meekookt.
In de kasserol verhit u wat olijfolie en smelt de ansjovis. Voeg de knoflook, peper en bloemhoofdjes er aan toe – zorg dat het niet aanbakt, dus niet bruin wordt. Als dit er mooi uitziet, maar de pasta duurt nog even, vuur uit of zeer laag.

Giet de pasta met cime di rapa af door een vergiet, terug in de pan, meng het mengsel van ansjovis, knoflook en rode peper erdoor.
U mag er al wat kaas door mengen voor de kleefkracht, want de ingrediënten blijven niet echt aan de pasta hangen.

Schep op, bestrooi met wat kaas.

27 mei 2013
We zaaien cime di rapa altijd in het voorjaar. Het is een betrekkelijk snelle groente uit de koolfamilie. Jaren geleden kregen we een zakje zaad van Adriano – we zaaien sindsdien zes meter. Zou gauw het weer van koud en kil naar warm verandert groeit de plant als een speer. Het is een kwestie van en dag of twee: de bloemhoofdjes vormen zich, groeien een beetje en schieten in bloei. Dat laatste willen we niet. Het is dus een kwestie van op tijd oogsten. Eerst lopen we, zoals vandaag, langs en trekken de wat grotere planten ertussenuit. Morgen gaat een hele bups naar Ristorante Adriano in Heveadorp.

OPMERKINGEN
1.   Wij scheiden de cime di rapa grof: dikke delen gaan eerder in het water dan blad.

Plaats een reactie