Het was reuze!

Rond de vierhonderd mensen bezochten op 1 juni onze tuin-en-meer. Ondanks het wegblijven van de zon, was het een geweldige dag. Bedankt allemaal!

  Het was reuze - breed.jpg

Ieder jaar organiseert Velt in België en Nederland in het eerste weekeinde van juni de Open Ecotuin. De tuin van MergenMetz was dit jaar tot een van de zes 'pareltjes' in Nederland verkozen. Maar niet alleen de tuin was open.

Het was reuze - bordjes.jpg

Het was reuze - Cokkie.jpg

Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti verzorgde haar inmiddels traditionele en fameuze rabarberwerken. Allerlei fraaie lekkere producten met rabarber. Te koop en te krijg bij de koffie van PUURkoffie uit Oosterbeek.

Smaakschatten van start

Het was reuze - Smaakschatten op tafel.jpg

Het was reuze - terras.jpg

Smaakschatten op tafel

Koffie en gebak op het terras

Op tafel talloze Smaakschatten. Om 14:00 uur werd Smaakschatten officieel gelanceerd. Een uniek concept om prachtige producten uit de regio met een druk op de knop binnen te bestellen. Kijk hier eens. De start is het zuidelijke Veluwe. Het rolt binnenkort uit over heel Nederland.

Het was reuze - voor het huis.jpg

Het was reuze - parkeerfile.jpg

Drukte in de voortuin

Parkeerfile langs de Utrechtseweg

In de voortuin, onze nieuwe polycultuurTUIN oftewel eetbare siertuin was het een drukte van belang. Hier was aanwezig: Anthonetta van Bergenhenegouwen, die het beplantingsschema van de tuin maakte en de leden van het Herboristengilde die de kruidentuin onder hun hoede hebben.

De ecologische moestuin in balans

Het was reuze - in de moestuin.jpg

Het was reuze - Janneke en de kinderen.jpg

Belangstelling voor de moestuin

Bonte Bentheimer Janneke en de kinderen

Het is allemaal begonnen met onze moestuin van – sinds primo 2004 – ca. 300 m2. Op deze arme grond gebruikten we in het begin paardenmest. De laatste jaren dat van varkens en altijd rijkelijk eigen compost. Omdat de varkens weer te eten krijgen van groentenafval, kan je zeggen dat we (bijna) biologisch-dynamisch zijn.

Na een aantal jaar is onze moestuin in balans: de padden (egels zien we nooit) eten slakken. Vogels eten rupsen. De agastaches tussen de koolplanten, verdoezelen de koollucht. Hierdoor vinden de koolwitjes het minder makkelijk. Mierikswortel hebben we tussen de aardappels. Het zijn goede vrienden; een bezoeker vertelde dat de mierikswortel ook de coloradokever weghoudt. Uh… ja. Of het waar is, weten we niet, maar de coloradokever hebben we (nog) niet gezien.

Het was reuze - polycultuurTUIN.jpg

Het was reuze - Saskia de bij.jpg

Rond de nieuwe kruidentuin

Imker Saskia vertelt over de bijen

In het midden van de kruidentuin, rond het ornament, is een informatiezuil neergezet over herboristen en de opleiding De Sprenk. Het is allemaal nog in aanleg, maar niet minder boeiend om te horen over moederkruid, Griekse alant, heemst en meer.

Spiegelbomen in het kunstbos

Het was reuze - Kunstbos 1.jpg

Het was reuze - Kunstbos 2.jpg

Kunst in het bos

Spiegelboom

Wim Hoogenboom en Nicole Bischoff hadden het bos omgetoverd in een heuse kunstroute met stenen en houten beelden. Nicole had ook de natuur aan wat speling geholpen. Zoals bijvoorbeeld twee spiegelbomen. Stukjes spiegel op de boom geplakt hebben een bijzonder vervreemdend effect: alsof er gaten in de boom zitten. Tenzij je natuurlijk zelf in de spiegel kijkt.

                                        

Het was reuze - kilian.jpg

Het was reuze - welkom.jpg

Gerrit Box van Kilian Water bij de regenzuilen en het rietfilter

Het was een komen en gaan. Gelukkig wel, want als iedereen was gebleven……

… dan was er en met een moestuin en met een eetbare siertuin onvoldoende om van te eten.

Weersvooruitzichten

Het is de derde keer dat we meededen: 2010, 2011 en 2013. De eerste twee keer was het weer zoals vandaag: zon. Gisteren was het bewolkt, niet erg warm maar gelukkig wel droog.

Het was mooi. We hebben genoten en hopelijk u ook.

Plaats een reactie