Laatste aardperen gerooid

Na enkele uren vorken en rapen zijn de laatste aardperen uit de grond gehaald. Gelukkig is het niet zo koud. Enkele fikse tassen vol gaan voor de laatste keer naar enkele vrienden en de restaurants in de omgeving.

Aardperen gerooidHet bed ziet er weer "schoon" uit. Eigenlijk is het ieder jaar best wel een hele klus. Hoewel het geen licht werk is, is de weerzin met name de kou (die dit jaar wel meeviel) en het eindeloze gewroet van een meter per uur, of zo. Het bed is plm. 10 meter lang en zo'n 1,25 meter breed. Je moet voorzichtig met een spitvork de grond lossteken. Bij voorkeur onder de kluit aardperen. Soms wordt er een gekliefd. Aardperen kunnen diep groeien. Daarom is het gevolg dat je het bed uiteindelijk minstens twee steken diep omgewoeld. Blad van de platanen (gerooid, zie bericht 2 & 3 januari 2008) is meteen ondergespit.

De aardperen staan in een kooi, de voorzijde met koord, de achterzijde met lange dunne eiken latten. Dit maakt het werken niet erg makkelijk, maar het is in de zomer een goede borging tegen het omwaaien van de drie tot vier meter hoge planten.

Aardperen moeten rücksichtslos worden gerooid, anders vermeerderen ze zich zodanig dat het een plaag wordt. Redelijke knollen worden teruggeplant, op zo'n 10 cm diepte en vijf in een kwadrant van 80 x 80 cm. Hele kleine knolletjes blijven, als ze geluk hebben, in de grond. We zien wel wat daar uit komt.

Restaurants: De Kromme Dissel in Heelsum en Ristorante Adriano in Doorwerth (Heveadorp).

Plaats een reactie