Courgette-preitaart

bron: Internet en variatie m.b.v. Smaakvrienden, dus helemaal MergenMetz

grote lap bladerdeeg of 8 kleine plakjes, diepvries en ontdooid; 3 preien, gewassen en steel in dunne ringen; 1 ui, gesnipperd; 2 tenen knoflook, fijngehakt en 10 minuten laten rusten (lees dit); 350 gr courgette, in dunne plakken; 50-60 gr walnoten; bakje (250 gr) ricotta; 3 eieren; olijfolie; peper en zout; 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt; optioneel: 50-100 gr snijbietstengels, klein gesneden;

Courgette-preitaart 2Verwarm de oven voor op 200-210o C. Bekleed met het bladerdeeg een bakvorm. Bak een paar minuten in de oven voor – het deeg kan gaan krullen en krimpen. (En dus uit de oven nemen en desnoods het deeg weer wat ordenen.)


Courgette-preitaart 3Doe een scheut olijfolie in een zware pan (kasserol). Smoor de ui, doe de knoflook, prei, snijbietstengelstukjes en courgetteplakken erbij. Smoor het bijna gaar. Laat op tijd afkoelen, want het gaart wat na.


Courgette-preitaart 4Meng in een kom de eieren met de ricotta. Klop los tot een gladde massa. Doe er alvast wat peper en zout bij. En wat van de Parmezaanse kaas. Meng de groenten erdoor. En de walnoten.
Giet de massa over in de taartvorm en strijk het glad dan wel plet het iets.
Strooi de rest van de kaas erover.
Bak pakweg 45 minuten in de oven. Tot ie mooi omhoog is gekomen en lekker gekleurd.


4 augustus 2014
Gemaakt en mrs. M vond het erg lekker. Hoewel ze altijd rond vijven honger heeft en krap tot zes kan wachten, heeft ze het bakken van deze taart dapper uitgezeten. Met een glas wijn en wat kaas. Dat wel.
 De volgende dag hebben Joseph en Karin een koude punt gegeten. Karin, v/h kok, vond het ook erg lekker. “Vooral de walnoten er in,” zei ze. Waarvan akte.

Opmerkingen
1) Het is altijd lastig om een taart als deze op smaak te brengen. Als het koud wordt gegeten moet het ‘hoog in de smaak’ zijn, dus wat meer peper en zout. Maar ja, ergens kan het te veel zijn.
2) De snijbietstengel had ik nog liggen van een variant op spinazie-pesto (een snelle hap, in tegenstelling tot dit). Ik vind de smaak lekker aards.

 

 

 

1 gedachte over “Courgette-preitaart”

Plaats een reactie