Couscous met gehakt en sperziebonen

bron: laten inspireren door een ander recept

400 gr verse sperziebonen; 300 gr couscous; 4 eet pijnboompitten; scheut olijfolie; 2 ui, gesnipperd; 400 gr mager rundergehakt; 1 paprika, in kleine blokjes (2×2 cm of zo); 2 tenen knoflook, fijngehakt en minstens 10 minuten laten liggen (lees dit boek); 150 gr worteltjes, fijngesneden; 2 eetl (of meer) râs al hânout; peper en zout

Dit is een snelle hap.

couscous met sperziebonen - 2Verwijder van de sperziebonen het puntje en de steelaanzet. Als ze groot zijn een keer breken. Kook ze beetgaar (5 minuten of meer). Afgieten en uit laten lekken. Breng water aan de kook voor de couscous en bereid het volgens de verpakking.


Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan bruin. Let op, opeens is het gebeurd en zwart… Laat ze afkoelen.

Neem een kasserol, een grote gietijzeren pan, en verhit op middelhoog vuur een scheut olijfolie. Smoor de ui enkele minuten tot ze glazig wordt. Doe de knoflook erbij, de wortelstukjes en het gehakt. Maak het met een vork al bakkend rul. En dan de paprikablokjes erbij. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg de sperziebonen erbij in de pan, schep om en doe de couscous erbij met de râs al hânout. Goed omscheppen. Is het op smaak? Anders peper, zout en/of ras eraan toevoegen.

Schep op de borden en bestrooi met de pijnboompitten.

31 juli 2014
Vanmorgen kwamen twee dames van de Nederlandse Tuinenstichting onze tuin bekijken. We willen in de tuinengids komen, want per slot van rekening hebben we een missie!
We zijn benieuwd, want onze Eetbare Siertuin is nu niet bepaald een conventionele tuin. Maar wel ontworpen door een heuse landschapsarchitect, beplant door een heuse hovenier van roemruchte tuindersfamilie en het plantmateriaal en adviezen zijn gegeven door heel bekende en zeer gewaardeerde kwekers. Dat voldoet aan de criteria die ze stellen. Dus daar kan de NTs niet omheen.
Maar ja, er groeit wel weegbree, teunisbloem, hondsdraf, knokruid e.d. tussendoor.

Toen ze na een uur weg wilden gaan werd de optie overwogen om voor ons type tuin een aparte categorie te maken. Daar moest wel in het bestuur voor worden overlegd. We horen het tegen eind september.

Opmerkingen
Wij eten niet veel vlees. En al helemaal niet vaak rundvlees. Maar als, dan is het van de koeien van Veld & Beek. De blaarkoppen lopen in onze verlengde achtertuin – de Wolfhezer Heide en bossen, terrein van onze buurman Natuurmonumenten.

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Couscous met gehakt en sperziebonen”

Plaats een reactie