Courgettepaté met forel

bron: NRC
6 courgettes; 200 gr gerookte forelfilets; 2 eetl citroensap; 250 ml slagroom (koksroom); 4 eieren; 1 eetl kerriepoeder; 4 eetl bloem (afgestreken); peper & zout; boter om in te vetten; 4 eetl peterselie, fijngehakt; wat bieslook of 1 rode ui, fijngehakt; 4 of wat meer tomaten (vleestomaten), ontveld, ontpit en het vlees in stukjes gesneden; olijfolie

Verwarm de oven voor op 200o C. (Maar doe dit niet te vroeg. Het kan bijv. tijdens het koken van de courgetteplakken.)

Ontdoe de courgettes van kop en kont en snijd ze in de lengte in dunne plakken. (Niet tè dun, 3 mm of zo. Een mandoline is erg handig. Kook de plakken een minuut of twee in licht gezouten water. Afgieten en uit laten lekken. (Evt. eerst in koud water om het afkoelen te bespoedigen.)
Meng de (slag-)room met de 4 eieren. Meng de kerriepoeder erdoor, wat peper en zout en tenslotte de bloem.
Snijd de forel in reepjes. Besprenkel met wat citroensap.
Vet een cakevorm in met boter.
Dep de afgekoelde courgetteplakken droog.
Leg wat plakken onder in de vorm. Drapeer er wat – niet te veel – forel over, een beetje peterselie en ui of bieslook. Giet een laagje van het ei-roommengsel erover. Leg weer wat courgetteplakken erin, enz. Eindig als alles op is, of de vorm vol. Maar met courgetteplakken bovenop.
Dek de vorm af met aluminiumfolie, prik er een paar gaten in en zet het gedurende minstens drie kwartier in de oven.
(Ondertussen de tomaten ontvellen enz.) Bestrooi de stukjes tomaatvlees met wat zout en schenk er wat olijfolie over. Laat dit marineren tot er wordt geserveerd.
Haal de paté uit de oven. Laat helemaal afkoelen.
Serveer in plakken met een schep tomaat ernaast.

20 juli 2008

Courgettes groeien als een tierelier. Het lijkt wel of ze zich volzuigen met al dat water dat valt. Want een dag of wat geleden heb ik nog van alles geplukt voor de gevulde courgettebloemen. Dit recept ligt alweer een tijdje op mijn bureau. En in de vriezer ligt nog een pakje gerookte forelfilet – uit 1859, toen ik vis nog niet zelf rookte. Opruimen die hap en nu deze paté maken.
Het resultaat is erg lekker. Het rokerige van de forel doet Marijke opmerken: “Het ruikt naar knakworst!” Daar doe je het voor. Maar ze voegt er aan toe: “Ik weet niet hoe lang geleden ik voor het laatst knakworst heb gegeten.” En zo is het. Het ruikt helemaal niet naar knakworst en het smaakt geweldig (ik vreesde voor de kerriepoeder, maar dat valt dus mee).

OPMERKINGEN
1.    Snijd niet te dunne plakken. Zorg ervoor dat je ze met een taartschep of iets anders helemaal kunt opvangen. Doordat de courgetteplakken er horizontaal doorlopen kan het uit elkaar vallen. (De volgende keer: iets minder courgetteplakken per laag, zodat er meer verband ontstaat door het room-ei-mengsel.)
2.    Na een nacht in de koelkast gaat het snijden beter. Maar toch… ik heb de neiging er de volgende keer wat opgeloste gelatine door te doen.

Plaats een reactie