Courgettesalade met peterselie

Courgettesalade met peterselie
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
10 min
Totaal
3 uur 20 min
 

Een heel eenvoudige salade van courgette, peterselie, wat peper uit de molen erover en citroensap. Koud eten en een lekker glas witte wijn erbij…..

Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 personen
Auteur: De Klassieke Italiaanse Keuken
Ingredienten
  • 4 jonge stevige courgettes;
  • olijfolie; peper;
  • zout;
  • 2 eetl. gehakte peterselie;
  • citroensap
Bereiding
  1. Kook de courgettes kort, vermoedelijk tussen de 8 en 10 minuten, afhankelijk van de dikte. Zie hieronder.
  2. Laat ze wat afkoelen. Ontdoe de courgettes van kop en kont en snijd ze in dunne plakjes (ca. ½ cm dik).
  3. Mengen met de peterselie, peper, olijfolie en het citroensap.
  4. Zet een paar uur in de koelkast om lekker koud te worden
  5. Doe vlak voor het opdienen het zout erbij, anders onttrekt dit te veel vocht aan de courgettes.
Opmerkingen

  1. In het kookboek staat over het koken van de courgettes: “Dit duurt 15 minuten of langer, afhankelijk van hoe oud en hoe vers ze zijn.” Onzin. Na 15 minuten waren de fraaie jonge – dus kleine! – courgettes vrijwel tot pap gekookt. Althans niet meer in plakjes te snijden.
  2. Eens gemaakt, let je al snel niet meer op de aangegeven verhoudingen.

16 juli 2006
Gisteren wilde ik deze salade maken voor de barbecue bij Gerrit en Tilly. We moesten wat meenemen. Wat dikkere courgettes gebruikt, (ca. 5 cm diameter) en die heb ik 10 minuten laten koken. Perfect. Oh, en de barbecue was erg leuk 🙂


27 augustus 2017
Mrs. M was gisteren op haar bril gaan zitten. Niet echt kapot, maar scheef op haar neus en ze zag geen fluit. Dus ze is vandaag – met een andere bril op – naar de zaak in Arnhem gefietst. Die was vandaag, zondag, open. Voor ze weg ging, verordonneerde ze: “Ik wil vanavond een salade.”
Makkelijker gezegd: de sla is allang ten einde, de komkommertijd is zon ongeveer over, vandaag eerder 3 kg tomaten ingemaakt, dus een tomatensalade zit er ook niet in. Maar zowaar nog enkele redelijke courgettes. Als het weer zich zo doorzet, blijven die planten nog wel wat geven.
Bij dit recept ontbraken foto’s, dus een goede reden om het opnieuw te maken. Niet spectaculair, wel smakelijk 🙂


29 juni 2018
Vandaag was er een vergadering hier, bij ons. Met aansluitend maal. Het is dit voorjaar en nu de zomer net is begonnen, erg warm. Dus een van de gerechten die op tafel kwam was deze salade.

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.