Couscous met wortel, spinazie en vis

Bron: 24Kitchen en ietsje aangepast

200 gr couscous; olijfolie; plukje saffraan, in beetje water weken; 2 fikse snoekbaarsfilets (of andere vis), in grote stukken, evt. met wat peper bestrooid; 4 eetl harissa (zie opmerkingen); 2 grote uien, in halve ringen; zout; 1 blikje tomatenpuree; 1 eetl paprikapoeder; 2 theel gemalen komijn; 1 l water; 1 yacon, geschild en in brokken (ca. 300 gr) – of 4 fikse aardappelen (vast kokende zoals roseval), in brokken; 300 gr spinazie (of snijbiet of Nieuw-Zeelandse spinazie of…), netto gewicht, in grove stukken; ca. 700 gr wortels, in stukken;  2 tenen knoflook, geperst (en een kwartier laten liggen, waarom? Lees dit boek); bos peterselie (de echte, platte), blad fijngehakt; peper en zout

couscous-met-wortel-spinazie-en-vis-schaalMaak de couscous zoals op de verpakking is aangegeven. Bij ons is dat standaard 1:2, dus 200 gr couscous met 400 ml kokend water. Echte Marokkaanse keuken-snobs stomen de korrels in drie maal gaar.

Neem een stevige (gietijzeren) pan. Verhit een fikse scheut olijfolie. Fruit de ui, als ze begint te bruinen de tomatenpuree toevoegen. Even roerbakken. Doe de saffraan (met water) erbij, een hoeveelheid harissa (naar smaak, kan altijd meer), knoflook, komijn- en de paprikapoeder. Even roerbakken en dan het water erbij doen. Peterselie erbij en wat zout. Goed doorroeren en aan de kook brengen.


couscous-met-wortel-spinazie-en-vis-detailDoe de wortels en yacon (of aardappelbrokken) er in. Kook pakweg 10 minuten. Doe de spinazie in de pan, schep om, leg de vis bovenop en doe het deksel op de pan.
Na hooguit 10 minuten is ook dit door en door gaar.

Doe de couscous in een schaal. Sprenkel er wat olijfolie over en schep goed oor. Haal de vis even van de stoof – leg apart op een bord – en schep de groenten uit de pan. Drapeer ze over de couscous en leg de vis er bovenop. Serveer.
De saus kan in een kommetje erbij worden geserveerd voor degenen die dat willen.


9 november 2016
Vanwege de nakende nachtvorst hadden we de wortels en bieten gerooid. De grotere worden ingekuild. De kleinere…. meteen verwerken. Net als dat beetje snijbiet en Nieuw-Zeelandse spinazie dat er nog stond. Googlen leverde dit recept op.
De aardappel is uiteraard vervangen door yacon.


OPMERKINGEN
1) De ene harissa is de andere niet. Dus pas op met het gebruik. Het is al snel te scherp. Erbij doen kan altijd.
2) Yacon wordt in principe niet zacht. Nou ja, niet erg zacht. Maar dat is niet erg. De groente heeft een heerlijke smaak.

 

 

Plaats een reactie