Shakshuka

Shakshuka
Voorbereiding
2 uur
Kooktijd
45 min
 

Een gerecht uit het Midden-Oosten van rond de Middellandse Zee met courgette, tomaat, kikkererwten, kruiden en…. een gepocheerd ei.

Gang: Hoofdegerecht
Keuken: Mediterraan
Voor: 4 Personen
Auteur: Shashuka van MergenMetz
Ingredienten
  • 3 st ui, gehalveerd en dun gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst (kwartier tevoren)
  • 600 gr tomaten, in blokjes (rijpe, anders gewoon uit blik)
  • 500 gr kikkererwten, gekookt
  • 1 à 2 courgette, in blokjes vab 1½ à 2 cm
  • 1 groene paprika, in dunne reepjes
  • 1 mozarella, in blokjes gesneden
  • olijf- of arachideolie
  • zout
  • 2 theel komijnpoeder
  • 2 theel kurkumapoeder
  • 1 theel gemberpoeder
  • 4 eieren
Bereiding
  1. Liefst geen kikkererwten uit pot, dat is weke, slappe zooi. Kook gedroogde kikkererwten in een uur of iets meer beetgaar – doe wat zout en bijv. laurierblad in het water. Afgieten, uit laten lekken. Dit kan al de vorige dag of 's ochtends worden gedaan.

    De rest is assamblage.

  2. Courgettes is een kwestie van inschatten. De maat in de winkel is eigenlijk iets te groot. Lekkerder zijn kleine dunne. Maar dan moeten het er misschien meer dan twee zijn.

  3. Verhit wat olie in een ruime pan. Dit kan een kasserol zijn (gietijzeren pan) of een ruime hapjespan (koekenpan). Smoor daarin de ui zacht gaar, niet bruinen. En doe de knoflook erdoor. En de paprika.

  4. Doe vrijwel onmiddellijk daarna de tomaten in de pan, en de kruiden, en wat zout. Schep door en om, en doe de coyurgette er ook maar meteen bij. Nog even doorscheppen.

    Als er een deksel is, het deksel op de pan. Anders even in de gaten houden dat het niet uitdroogt (beetje water erbij).

  5. Houd het in de gaten: de courgettebrokken mogen niet (te) zacht worden. Na vijf tot acht minuten de kikkererwten erdoorheen doen. Nog even doorstoven en de kaas erdoor doen.

  6. Dan komt de truc:: spreid het oppervlak van de stoofpot wat glad. Druk er – een voor een – een kuil in, bijvoorbeeld met een grote soepopscheplepel. In dat kuiltje voorzichtig een ei tikken, en wel zo dat de dooier heel blijft. Alle vier gehad? Het deksel weer op de pan.

  7. Na zeven, acht, tien minuten, als het eiwit is gestold – de dooier bepaal je zelf, sommigen wensen zacht, anderen hard(er) – is het klaar. Opscheppen!

Opmerkingen
  • Knoflook een kwartier van tevoren persen of snijden is goed voor de gezondheid. De verwonding maakt goede stoffen vrij. Als je snijdt of perst en meteen in de pan doet, is het effect veel minder. Dit is te lezen in dit geweldige boek.
  • Rijpe tomaten zijn niet de rode of amper rode tomaten uit de winkel. Die worden onrijp geplukt, de verkleuring gaat door, de voedingswaarde stijgt niet. Dus neem eigen tomaten of ingeblikte tomaten. Die worden immers ook rijp geplukt. Dat staat te lezen in dit geweldige boek.
  • Feta in plaats van mozzarella is meer aanbevolen, maar dat hadden we niet in huis.
  • Men schijnt het te eten met een stuk brood. Dat hoeft niet, maar misschien om het bord schoon te vegen.
  • Er mag ook een rode peper in plaats van de paprika in. Of allebei. Of een lik harissa.


16 juli 2019
Jolien is vandaag hier, werkt op ons kantoor rustig aan haar promotiewerk. Mrs. M houdt zich bezig met Maud en Jonne. Ze blijven eten. Maar wat te koken? Een zoekopdracht op kikkererwten, courgette en tomaat leverde subiet Shakshuka. Dat is eens wat anders. En het heeft een interessante culinaire geschiedenis. Erg lekker!

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.