Mayonaise

Als je, zoals wij, kippen hebt, is er geen reden om mayonaise te kopen. Zelf maken is makkelijk en gaat razendsnel. Hartstikke eko, meer dan dat: we weten hoe onze kippen leven en wat ze te eten krijgen.

Klein potje

Veel

1 dooier

2 dooiers

1 à 2 dl olijfolie

5 dl olijfolie

1 theel (met berg) mosterd

1 eetl mosterd

beetje peper & zout

peper & zout

Optioneel

Optioneel

1 eetl witte wijnazijn

Worcestersaus

 

witte wijnazijn of citroensap

Zo hebben we het vroeger geleerd: eidooiers met de garde kloppen in een kom en een dun straaltje olie toevoegen. En maar kloppen. Dat kan makkelijker, en gelukkig weten veel mensen dat al. Toch nog maar eens vastgelegd. Al is het maar voor onze kinderen.

Bereiding

Neem een niet te ruime maatbeker. Eentje waar de staafmixer net in past (eigenlijk het ding dat tien tegen één bij de aankoop van de staafmixer in de verpakking zat).

mayo 1.jpg

mayo 2.jpg

eidooier erin
olie erbij

mayo 3.jpg

mayo 5.jpg

fikse theelepel mosterd
wat peper, snuf zout

mayo 4.jpg

mayo 6.jpg

staafmixer erin
Start, twee seconden draaien en al draaiend naar boven trekken.

mayo 7.jpg

Klaar. Zie eens hoe dik. De beker blijft hangen. Als u het te dik vindt, een beetje water toevoegen en nog even staafmixen.

Houdbaarheid: een paar dagen in de koelkast.

OPMERKINGEN
1)   Te veel zuur (azijn of citroensap) betekent dunne mayonaise!
2)   Beetje water erdoor helpt het dunner te maken.
3)   Gebruik géén arachideolie. Dat werkt niet. Althans, bij ons niet.

1 gedachte over “Mayonaise”

  1. Ik had nog nooit zelf mayonaise gemaakt en dit recept via Pinterest gevonden en gemaakt.

    Het is prima gelukt met m’n oude 160W Braun staafmixertje šŸ˜‰

    Smaakt heerlijk met de Spaanse olijf olie die ik heb gebruikt.
    Ik zal voortaan zeker zelf m’n mayonaise maken ipv kant en klaar kopen.
    Grote voordeel is dat ik nu ook zelf de extra ingrediƫnten kan bepalen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie