Geroerbakte celtuce met ei

莴笋炒鸡蛋 oftwel: gewokte stengelsla met ei, peper en cashewnoten
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
10 min
 

Celtuce, stengelsla, is bijzonder lekker en notig van smaak. Deze in China veel gegeten groente is nu op zijn Chinees bereid

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Chinees
Voor: 4 Personen
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
 • arachideolie, scheut en scheut
 • 3 st ei, losgeklopt
 • 4 st celtuce, geschild en in dunne plakjes
 • 2-3 tenen knoflook, fijngehakt of geperst, kwartier tevoren
 • 1 st Spaanse of rode peper, kleingesneden optioneel
 • cashewnoten, een goede hand vol optioneel
 • zout
Bereiding
 1. Neem een wok. Verhit een scheutje arachideolie. Bak het ei, pietsie zout erover en als het stevig wordt met een of twee spanen of spatels in stukken "scheuren" groter dan roerei in elk geval.

 2. Het ei uit de wok nemen en op een bordje of in een kom apart zetten.

 3. Weer een scheut arachideolie op en wok de knof en peper heel kort, tot de knof goed te ruiken is. Dan de plakken stengelsla erdoor.

 4. Wok het geheel enkele minuten, tot de celtuce zacht begint te worden. (Dat heeft alles te maken met de dikte van de plakken.)

 5. Doe de cashewnoten erbij, roerbak nog heel even en dan het ei er weer door. Vuur uit. Eventueel nog een pietsie zout erover en opdienen.

 6. Wij aten het met rijst.

Opmerkingen

Waarom de knof een kwartier tevoren persen of hakken? Als celwanden worden beschadigd komen voor de mens gezonde stoffen vrij. Dat duurt even. Dus als je knof hakt en perst en even laat rusten voor je het in een hete pan doet, is het gezonder. Lees Supergroente en powerfruit, dat in tegenstelling tot wat de titel suggereert, gaat over gezonde en minder gezonde groenten en fruit.

Het oorspronkelijke recept van Maggie Zhu hebben we verrijkt met rode peper en cashewnoten. Zo is het meer een hoofdgerecht. De hoeveelheden hebben we ook wat aangepast.

 

19 juni 2023
Omdat Maartje er zo gek op is, hebben we dit jaar een hele rij celtuce in de moestuin staan. Het groeit als, uh, kool, en door de hitte dreigt schietgevaar. Een paar in bloei is niet erg, dan winnen we zaad. Dus dooreten!

Celtuce in ruitvormige plakken snijden.

Dit gerecht met de eigen toevoegingen, is zeer smakelijk. Vindt mrs. M.

Plaats een reactie

Waardering