Gesmoorde aardperen met lente-ui

Uit: De klassieke Italiaanse keuken
500 gr. aardperen; 8 kleine bosjes lente-ui; 2 x 1 dl. water; 50 gr. boter; peper; zout

Schil de aardperen, was ze en dep ze droog. Snijd in dunne plakken, hooguit ½ cm dik.
Verwijder de wortels en lelijke bladeren van de lente-ui, maar snij het groen er niet af. Wassen en droogdeppen. Halveer ze overdwars. (Als ze dikke bolletjes hebben, snij die dan ook overdwars door.) 
Doe de boter in een braadpan en zet die op halfhoog vuur. Leg de lente-uitjes erin als de boter begint te bruisen. Omscheppen en het vuur temperen. Giet er 1 dl. water bij. Laat, onder af en toe omscheppen, koken tot het water is verdampt. Voeg de aardperen, peper en zout toe en schep alles om. Giet er nog 1 dl. water bij en laat sudderen tot het water is verdampt. Schep onderwijl de aardperen en uitjes af en toe om en controleer of ze gaar zijn. Als ze heel vers zijn, zijn ze sneller gaar dan het water is verdampt. Zet in dat geval het vuur hoger, zodat het sneller verdampt. Als ze nog niet gaar zijn, wat lepels water toevoegen. Enfin, uitproberen dus. Na ca. 20 minuten moet het wel gaar zijn. Op smaak brengen met evt. nog wat zout.

19 maart 2009 
We hadden mee-eters. Op de Italiaanse toer. Eerst de pasta met pastinaak en daarna een op de huid gebakken mulfilet met een beetje van dit. Omdat ik zelf nogal verkouden was en de smaak niet goed kon beoordelen, moet ik op de gasten afgaan: ze vonden het lekker.

OPMERKINGEN
1.   De plakjes aardpeer met de mandoline gemaakt. Hoewel ze kakelvers uit de tuin kwamen, werden ze niet 100% gaar. D.w.z. zacht. Aan de andere kant: dat wil je niet met aardperen. Dus het was goed zo. Met een lekkere beet.
2.   Het klinkt veel: 8 bosjes lente-ui. Maar heus, de helft is te weinig. Ik heb de dikke lente-ui in de lengte gekliefd en dan in stukken van plm 10 cm gesneden. Mooi groen is eraan gebleven. Dik, lelijk, opgeblazen groen eraf.

Plaats een reactie