Pasta met pastinaak en pancetta

Bron: Jamie Oliver
450-500 gr tagliatelle; 12 plakken pancetta (of bacon); 2 tenen knoflook, (gepeld en) fijngehakt; 3 handen Parmezaansse kaas, geraspt; 4 fikse klonten boter; 1 hand verse rozemarijn of tijmblaadjes of bonenkruid; 2-4 pastinaken (afhankelijk van dikte, maar beter meer dan te weinig), geschild en in dunne reepjes gesneden.

Een verrassend lekker gerecht. Hoewel we geen fan van Heer Oliver zijn, mag dit er wel zijn.

Neem een ruime koekenpan. Smelt de helft van de boter en bak de plakjes pancetta wat uit. (Niet te overdreven lang.)
Zet parallel het water voor de pasta op.
Voeg de reepjes pastinaak en knoflook toe aan het spek. Doe de kruiden erbij. Bak/stoof op laag tot middel vuur terwijl u de tagliatelle kookt. De pastinaakreepjes moeten gaar/zacht zijn. Eventueel een scheutje water toevoegen.
Giet de pasta af, bewaar een kopje water.
Meng de pasta met de inhoud van de koekenpan. Roer de kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout. En als het te kleverig is, wat van het kookwater erdoor roeren.
Pasta blijft namelijk vocht opnemen. Lees dit maar.

29 januari 2009
Winter. De vorst zit al weken in de grond. Net als veel pastinaken en aardperen. En prei. Vastgevroren dus. De veldsla in de koude bak heeft tot onze verrassing de strengste vorst overleefd, maar ziet er nu weer dermate bevroren uit, dat we dat even niet durven te oogsten. Gelukkig heb ik, toen de vorst werd aangekondigd, flink wat pastinaken in kistjes met zand in de kelder gezet.
Het assortiment bruikbare wintergroenten is momenteel: koolraap, knolselderij, pastinaken, schorseneren, winterwortel, bieten (dit alles in kistjes met zand), zuurkool. Buiten hangen nog spruiten aan een paar planten. De boerenkool en palmkool is op. En de witlof in de koude bak is nog niet zo ver. Dat wordt op zijn vroegst medio februari.

OPMERKINGEN
1)   Werkt ook met gedroogde kruiden, alhoewel gedroogde rozemarijn hard en scherp kan zijn.
2)   Voor het in reepjes snijden van de pastinaken is een mandoline een uitkomst.
3)   We kunnen niet achterblijven. Op diverse websites staat dit recept vermeld. Met foto. Hoe ziet uw versie er uit?

Van de site van Jamie

Food TV Canada

Abby & Sam

 

Plaats een reactie