Gestoofde cime di rapa op zijn Apuliës

Gestoofde cime di rapa
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
10 min
 

Eenvoudig doch o zo smakelijk (bij-)gerecht van cime di rapa, beetje peper en ansjovis

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Il Cuore in Pentola
Ingredienten
  • 2 bossen cime di rapa (fikse bossen)
  • 3 teen knoflook, fijngehakt of geperst kwartier tevoren
  • 1-2 st rode / Spaanse / chilipeper fijngesneden
  • olijfolie
  • 4 st ansjovisfilets, fijngehakt uit een potje
  • zout naar believen
Bereiding
  1. Neem van de cime di rapa het blad en de toppen. (In andere gerechten wordt de (dikkere) steel ook meegenomen. Wassen en uit laten lekken.

  2. Doe een flinke scheut olijfolie in een stevige (koeken-)pan.

  3. Bak de knoflook en Spaanse peper eerst even kort aan. Doe de ansjovis erbij, roer even door.

  4. Doe de cime di rapa erbij. Als het groen zacht en gaar is, vuur uit en serveren.

Opmerkingen
  • Nee, cime di rapa zijn geen raapstelen, maar er is wel overeenkomst.
  • Wij namen i.p.v. de Spaanse peper wat jalapeño’s die Gerhard had gebracht.
  • Neem echt veel cime di rapa. Een bos die net door een hand gehouden kan worden is misschien net (niet) genoeg voor twee personen
  • Wij aten het niet, zoals een italiaan het pleegt te doen, als bijgerecht (contorni), maar over wat tortellini

15 mei 2022
Het is met cime di rapa zo, dat je het moet eten als de bloemhoofden nog groen en dicht zijn (zoals bij broccoli). Dus als je zes meter hebt staan, is het een paar dagen cime di rapa-gerechten eten. Dit is een hele simpele, nieuwe, en heel smakelijk!
In Puglia zou het vermoedelijk een bijgerecht zijn. De Nederlandse behandeling is ‘op een pasta’.

Plaats een reactie

Waardering