Pasta met asperges en spek

Pasta met witte asperges en spek
Kooktijd
30 min
 

Een vlot te maken en zeer smakelijk gerecht met hele asperges op een pasta met ei en toegedekt met bechamelsausje.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Nederlands
Voor: 4 Personen
Ingredienten
  • 1 kg witte asperges, geschild
  • 240 gr droge pasta (spaghetti, tagliatelle e.d.)
  • 150 gr spekblokjes (pancetta)
  • 40 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 1 ltr groentenbouillon
  • 2 st sjalot, gesnipperd
  • 2 st eieren
  • scheut olijf- of arachideolie
  • 1-2 eetl bloem
  • 1 klontje roomboter
  • 100-200 ml room
  • grof (zee)zout en peper uit de molen, naar smaak
Bereiding
  1. Doe de asperges in een pan met net voldoende water. Breng aan de kook. Vuur uit en pakweg 10 minuten laten garen (methode Angélique Schmeinck). Ze zijn voldoende gaar als je er met een vork in kan prikken. Te gaar is niet lekker.

  2. Kook de pasta beetgaar, conform instructies op het pak

  3. Doe klontje boter in een steelpan. Als het gesmolten is roer je de bloem erdoor. Het wordt een klont. Deze verdun je met de (hete) groentenbouillon tot een lekkere saus. Doe er wat Parmezaanse kaas bij. En nog wat room. Het moet niet een te dunne saus worden, maar ook geen schokbeton. Houd het warm op laag vuur, evt nog wat vocht erbij.

  4. In een stevige pan (kasserol) verhit je een klein scheutje olie. Smoor de gesnipperde sjalotten en bak het spek.

  5. Doe de uitgelekte pasta erbij. Roer even door elkaar.

  6. In een kommetje meng je het eigeel van de twee eieren met pakweg 20 gr Parmezaanse kaas. Roer dit door de pasta-met-spek-en-sjalot. Vuur laag.

  7. Verdeel de pasta over de borden. Darpeer er de asperges over. En dan een kloeke scheut bechamelsaus. Desgewenst nog met de pepermolen en grof zout erover.

Opmerkingen
  • We hebben in 2012 deelgenomen aan een “onderzoek” naar de ideale aspergebereiding. Lees dit.
  • Dit gerecht hebben we twee maal gemaakt. De eerste keer de asperges in stukken van 2 à 3 cm gesneden en min of meer door de pasta geroerd.

8 mei 2022
Tijd voor een nieuw recept met asperges. En dit is verbazingwekkend makkelijk te maken en, belangrijk, smakelijk. Mrs. M had geen commentaar op de saus en zei zelfs “Lekker!”

Plaats een reactie

Waardering