Tajine met schaap en tuinbonen

500 gr schaapstoofvlees[i], in behapbare stukken; 4 tomaten, in stukken; 1 teen knoflook, fijngesneden; ca. 100 gr ui, gesnipperd; 2 gekonfijte citroenen, alleen schil; 1 theel gemberpoeder; 1 theel kaneelpoeder; pluk saffraan; 150 gr peultjes, evt. wat erwtjes van doorgegroeide peultjes; 350 gr tuinbonen (al gedopt = ca. 1 kg in de dop); 100 gr hele, witte amandelen; scheut olijfolie; peper & evt. zout

Tajine met schaap en tuinbonen - breed.jpg

Neem een stevige pan (kasserol) of een heuse, vuurvaste, aardewerk tajine (die hebben wij niet). Fruit de ui en de knoflook in de olie. Doe de stukken lamsvlees erbij en roerbak ze enkele minuten, tot ze niet meer rood zijn. Doe de tomaat, gember, kaneel, saffraan en een glas water erbij. En peper & zout naar smaak. Laat alles met het deksel op de pan minstens een uur stoven. Anderhalf komt misschien het beste in de buurt, maar de kwaliteit van het vlees is bepalend. Doe dan de citroenschil (geen binnenste), groenten en amandelen erbij en laat nog hooguit tien minuten stoven. (Misschien het beste om de peultjes er nog wat later bij te doen.)

Maak als bijgerecht bijvoorbeeld een simpele couscous: klein bosje peterselie, wat verse koriander. Beide fijnhakken. Een à twee eetlepels citroensap en een streepje olijfolie plus wat zout erdoor. Goed mengen en klaar.

Tajine met schaap en tuinbonen 1.jpg23 juni 2009
Voor het eerst gemaakt. Gerrit en Jan Willem aten mee en Gerrit is allergisch voor vis. Ik had nog lamsstoofvlees liggen en de tuinbonen zijn plukbaar geworden. Vind daar maar eens een recept voor. Dat heb ik dus gedaan.
Een uitstekend recept!

 

28 juni 2012
Ik weet niet of ik dit nog eens heb gemaakt, maar ik heb het recept wat omgebouwd. En sinds enkele jaren zijn we helemaal in schaap. Vlees van Schoonebeekers…. Je proeft gewoon geen schaap, ook al zijn ze pakweg drie of vier jaar oud. Het is ook geen vet schaap en bovendien doordat ze veel op de heide grazen "Van nature gekruid," aldus herder Chris Grinwis.

OPMERKINGEN
Geen gemberpoeder in huis? Ik heb een stukje verse gember heel fijn gesneden. Circa een eetlepel. Ook goed.

 


[i] Van Schoonebeekers en misschien ook andere schapensoorten is uitstekend vlees. Niet van alle oudere rassen. Anders lamsvlees nemen.

Plaats een reactie