Gewokte stengelsla met shiitakes

Wij telen al jaren stengelsla – celtuce. De sla waarvan je eigenlijk alleen de stengel eet. In Azië is die groente heel normaal, in West-Europa niet. De geschilde stengel is mooi groen en smaakt notig. Ze blijft heel lang stevig. Wordt na geruime tijd een beetje zacht.

Celtuce met shiitakes
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
20 min
 

Een eenvoudig en smakelijk wokgerecht van in schijfjes gesneden stengelsla (celtuce) en shiitakes. Met wat sojasaus heel erg Chinees.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Voor: 4 Personen
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
  • 200 gr shiitakes, schoon en in plakjes (steeltje weg)
  • 6 st stengelsla, blad eraf (elk ca. 300 gr, ongeschild)
  • 2 st paprika, schoongemaakt, in brede repen en dan ruiten gesneden
  • 1-2 st ui, grof gesneden
  • arachideolie
  • 1-2 theel donkere sojasaus
  • 1-2 theel lichte sojasaus
  • 3 tenen knoflook, geperst (kwartier tevoren)
Bereiding
  1. De stengelsla ontdoen we van kont en de allerdunste top, waar misschien nog wat blad aan is. Het shillen gaat het makkelijkst als je het in twee of drie stukken hakt. Het bovenste (dunne) deel is makkelijk met een beugeldunschiller te schillen. (Net als asperge). Het onderste, dikke deel, vergt een keukenmesje – het moet dik worden geschild om houtige vezels weg te nemen.

  2. Snijd de stelen in plakjes van ca. ½ cm dik

  3. Verhit in een wok de arachideolie. Het mag goed heet worden, gaan walmen.

  4. Doe de ui en paprika er in, schep goed om. Het mag echt bruinen dan wel de "blaren" op de paprika.

  5. Na een paar minuten de stengelslaschijfjes erbij. Omscheppen en regelmatig omscheppen.

  6. Na een paar minuten de knof. shiitakes en de soja's erbij. Blijf omscheppen tot je het idee hebt: dit wil ik wel opscheppen. (De paddestoelen moeten gaar zijn en de stengelsla mag dus een fikse beet hebben.)

  7. Schep op de borden en serveer.

Opmerkingen

Het kan met rijst of rijstnoedels worden geserveerd. Wij aten het zo.


15 juni 2020
We zijn gezegend. De (roodbladige) stengelsla is oogstbaar en de regen heeft de afgelopen dagen de shiitakes die op stammen in ons bos staan, doen uitlopen. Kortom, oogsten. Alleen paprika telen we dit jaar niet.
Dit is een smakelijk gerecht waarin het notige van de stengelsla mooi uitkomt. Omdat het een Aziatische groente is hebben we het – met de shiitakes – Aziatisch gehouden. Met de goedkeuring van Mrs. M.

Plaats een reactie