Gratin van aardbeien en rabarber

Uit: De Grote Chef-Koks van Europa
200 gr. rabarber; 200 gr. aardbeien; 250 ml. witte wijn; 85 gr. suiker; 1 vanillestokje; poedersuiker;

Voor de gratinlaag: 250 gr. roomkwark (40% vet); 2 eierdooiers; 40 gr. poedersuiker; 30 gr. maïzena; 1 eetl. rum; geraspte citroenschil; 1 theel. vanillesuiker; 2 eiwitten; 60 gr. suiker

Was de rabarber, trek eventuele draden eraf. Snijd de stengels in 4 cm lange stukjes. 
Verwarm de witte wijn met de suiker. Snijd het vanillestokje in de lengte open schraap het merg eruit en doe dat in de pan met de wijn. Het "lege" stokje mag er ook bij. Doe de rabarber erbij. Laat het even opkoken. En laat de rabarber in het vocht afkoelen. Schoon de aardbeien en halveer ze. Grote aardbeien in kwarten.

Voor de gratineerlaag: doe de kwark, de eierdooiers, poedersuiker, maïzena, rum, geraspte citroenschil en de vanillesuiker in een schaal. Klop het luchtig met een garde. Klop in een andere vetvrije schaal (even met citroensap ontvetten) de eiwitten stevig, klop de suiker erdoor en spatel het eiwitschuim door de kwarkmassa.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.

Beboter vier kleine, diepe schaaltjes en verdeel de kwarkmassa erover. Dep de rabarberstukjes droog en leg vijf a zes stukjes in elk schaaltje. Leg de halve aardbeien in de tussenruimten. Schuif de schaaltjes in de oven en bak de gratins goudbruin. Bestuif ze met poedersuiker.

23 juni 2013

Rob en Clara eten bij ons. Rob houdt van zoet. Voor hem kan het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht zoet zijn. Dus ik maak een zoet nagerecht en kom erachter dat dit recept op 27 september 2007 op onze website is geplaatst met de opmerking 'nog niet gemaakt'. We maken alles voordat het op de site komt, uitzonderingen daargelaten. Waaronder dit recept – dat nu, bijna zes jaar later, is gemaakt.
En het is erg lekker. Vond Rob.

OPMERKINGEN
1.   Voor de roomkwark kan ook mascarpone worden gebruikt.
2.   We hebben een kleine grote ovenschaal gebruikt. Kan ook. Maar de volgende keer neem ik toch de bakjes, zoals in de beschrijving is aangegeven. Het smaakt niet minder, maar staat wel fraaier.

Plaats een reactie