Reibekuchen – aardappelkoekjes

bron: Judith Smedes

De grap is dat de aardappels heel fijn geraspt worden. Dat kan met een handrasp, maar sneller en makkelijker met een speciaal molentje. Op zijn Duits: Reibekuchenreibe (aardappelraspmolen).

1 kg kruimige aardappels; peper en zout; 1 grote ui; 3 à 4 eieren; 2 à 3 eetl bloem

Judith haar Reibekuchenreibe.

Maar een beslag door de aardappels èn de ui door de molen te draaien. Lat het pulp door een zeef uitlekken. Peper en zout en de eieren erbij doen. Doorroeren en dan ook de bloem erbij zodat het een mooi, niet te dun beslag is.

Bak het beslag in kleine hoopjes in de koekenpan en dan worden het koeken. Op tijd omdraaien
“Het zit hem weer in de eenvoud en de juiste timing,” zegt Judith.

Serveer met appelmoes, of zoals wij, met kruidenkwark (kwark met fijngesneden kruiden, zoals paar blaadjes paardenbloem, duizendblad, weegbree, beetje hondsdraf, kleine pimpernel, bieslook, daslook)


24 maart 2017
Judith heeft Duitse familie en (dus) een oude Duitse Reibekuchenreibe in haar bezit. Daar is ze trots op. Weken geleden zei ze: Als ik bij jullie eet, maken we Reibekuchen.
Aldus geschiedde. We hebben er van gesmikkeld.


Plaats een reactie