Saus van borlottibonen, salie en rozemarijn

Embogoné

Uit: De Klassieke Italiaanse Keuken
1½ kg verse borlottibonen (in schil) of 250 gr gedroogde; 3 eetl olijfolie; 125 gr pancetta, tot pulp gehakt of gemalen; 50 gr ui, fijngehakt; 2 theel knoflook, fijngehakt; 2 theel salieblaadjes, gehakt; 2 theel verse rozemarijn, of 1 theel gedroogde rozemarijn; peper & zout; 50 gr Parmezaanse kaas en wat meer

Saus van borlottibonen, salie en rozemarijn 1Als u gedroogde bonen gebruikt: week ze enkele uren (een nacht) en kook ze gaar. Dat kan wel een uurtje of wat duren. Als u vers gedopte bonen gebruikt: kook ze in een kwartier tot 25 minuten gaar. Afgieten, maar het kookvocht bewaren.
Doe een eetlepel olijfolie in een grote pan (brede koekenpan of kasserol) en doe de ui en de pancetta er in. Roer af en toe. Als de ui glazig wordt, doe de knoflook, salie en rozemarijn erbij. Even fruiten en het vuur zeer laag zetten.


Saus van borlottibonen, salie en rozemarijn 3 In het kookboek staat: doe de bonen in de pan en wrijf ca. driekwart met een houten lepel fijn. Verdun met wat kookvocht tot een lekkere, niet te dunne saus. Makkelijker is de bonen met wat kookvocht in een blender te doen en dan de saus met de rest van de hele bonen in de pan.
Verhit de saus, meng de kaas erdoor en breng op smaak met peper & zout. Gebruik nog wat kaas om bij het opdienen over het bord te strooien.

16 & 17 september 2007
De eerste keer op de klassieke wijze gemaakt, de tweede keer voor Rik en Gerreke met de blender gewerkt. Gegeten met penne. Het kookboek adviseert pappardelle.

26 mei 2009
Soms is een oogst groter dan je denkt. We hadden de winter een zak bonen in de koeling. Om dit jaar te planten. Vorige week legden we 88 borlotto-bonen onder de staken. En we hadden nog een paar kilo over….. Vanavond voor 8 personen gemaakt. En nog hebben we bonen over.

15 november 2015
Deze saus maken we elk jaar wel een paar maal.
“Het ziet er niet uit, maar is ontzettend lekker,” zei ik een keer toen Gerrit Box bij ons aan tafel zat.
“Datzelfde zegt mijn vrouw van mij,” schaterde hij en at stug door.
We hebben genoeg droge bonen, dus hadden we ze de avond tevoren in de week gelegd.
En nu eens foto’s gemaakt – weliswaar met de camera van de telefoon. Maar beter dan niets.

OPMERKINGEN
Ontzettend lekker. Volgens het kookboek is dit een bijzonder gerecht, uit het stadje San Giorgio, in de heuvels van Valpolicella, van de familie Dalla Rosa. De borlottibonen zijn een typisch ingrediënt van de keuken van Veneto.

2 gedachten over “Saus van borlottibonen, salie en rozemarijn”

    • Borlottibonen zijn in Nederland ook bekend als kievitsbonen. En als pintobonen – een Mexicaanse naam, maar hier ook in gebruik. Ze zijn zeer smaakvol.
      Er zijn droge bonen in de handel. Ik zou geen nier- of kidneybonen nemen, maar misschien kan het zelfs met bruine bonen. Die zijn ook smaakvol. Wel gedroogde en een nachtje laten weken. Smaakvoller dan iets dat lang in pot of blik heeft gezwommen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie