Fabada Asturiana

Fabada Asturiana
Kooktijd
1 uur
 

Een stevige Spaanse boerensoep met Nederlandse kievitsbonen (of Italiaanse fagioli borlotti), boudin noir en chorizo. Zeer smakelijk

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Voor: 4 Personen
Auteur: 1080 Recepten
Ingredienten
  • 500 gr verse kievitsbonen (gekookt gewicht)
  • 150 gr chorizo, in halve schijfjes
  • 150 gr boudin noir of bloedworst, in plakjes of stukjes
  • 1 eetl gerookt paprikapoeder
  • 1 st grote rode ui, grof gesneden
  • 1 st grote witte ui, grof gesneden
  • 4 tenen knoflook, grof gesneden
  • pietsie saffraan
Bereiding
  1. Als je gedroogde bonen gebruikt, neem dan pakweg 250-300 gram, laat ze een nacht in koud water staan en kook ze dan een uurtje. Ze hoeven dan niet gaar te zijn, er wordt straks nog meer gekookt.

  2. Doe bonen, chorizo, ui, knoflook, saffraan en paprikapoeder in een pan, zet het geheel net onder water. Breng aan de kook, en laat het een half uur sudderen.

  3. Voeg bloedworst toe. Laat geheel nog 15 minuten doorsudderen. Zijn de bonen gaar? Dan klaar en serveer met een homp brood.

Opmerkingen

In tegenstelling tot de fabada uit 1080 Recepten, zijn hier weggelaten: varkensoor, varkenspoot, buikspek en de ham.

Kan ook gemaakt worden met (grote) witte bonen.


9 september 2021
De kievitsbonen zijn oogstbaar. Maartje had geplukt. Normaliter eten zij en Gerhard na zessen, dus ik viel zonder schroom rond vijf uur bij hen binnen. Ze zaten gebogen over hun borden met smaak deze soep te eten en het rook geweldig. Gerhard stuurde een dag later het recept en de foto’s.

Plaats een reactie

Waardering