Japanse duizendknooptaart

bron: Meine wilde Pflanzenküche, Meret Bissegger

taartbodem: 240 gr volkorenmeel; 120 gr boter; 3 eetl palmsuiker; 1 eetl kaneelpoeder; 1 eetl kwark;
vulling: 100 gr hazelnoten, geraspt/fijngemaakt; 3 eieren; 250 ml room; 6 eetl perendiksap; 2 eetl kwark; 20-30 jonge stelen japanse duizendknoop, in 2 à 3 mm ringen gesneden (dunne ringetjes)

Voor een vorm van 30 cm ∅ en niet bijster hoge opstaande rand.
Als de ringetjes dun genoeg zijn, hoeft de japanse duizendknoopstengel niet te worden geschild.

Verwarm de oven voor op 180o C.

duizendknooptaartMeng meel, boter, suiker en kaneel met de vingers tot een zanderige consistentie. Voeg dan de eetlepel kwark toe en kneed een bol. Rol met een deegroller uit (en wat bloem erop en onder om kleven te voorkomen)tot een voldoende grote plak om de taartvorm te bekleden.

Strooi de fijngemaakte hazelnoten over de bodem

Meng de eieren, room, diksap en kwark tot een homogeen vloeibaar geheel. Meng hierdoor de japanse duizendknoopringetjes.
Giet dit over de taartbodem en door lichtjes te schudden het gelijkmatig te verdelen.
Bak een uur. (In het boek heeft e auteur het erover dat er bij voorkeur hitte van onder moet komen, dus een gasoven is beter dan een heteluchtoven, zou je zeggen.)

Nog niet gemaakt
Op de site geplaatst vanwege de grote belangstelling voor deze plant omdat de biggen in Oosterbeek lopen. Lees dit.

Opmerkingen
In dit recept kan van alles worden aangepast: gewone bloem, olijfolie in plaats van boter, panella (ongeraffinieerde rietsuiker) in plaats van plamsuiker, appeldiksap in plaats van perendiksap. Het gaat om het idee van deze taart.

Foto overgenomen uit het boek

 

 

Plaats een reactie