Dwalen met Smaak tijdens Open Ecotuin

Receptenboekje - cover 300xRoodkapje ontmoet Kleinduimpje, noemt grafisch kunstenaar Annita van Betuw het. Ze is aanwezig tijdens onze Open Ecotuin en voor die gelegenheid bedacht ze een wel zeer uniek concept met receptenboekje. Van onder rode kapjes kunnen bezoekers een recept “plukken” aan de hand waarvan in de hele tuin de ingrediënten kunnen worden gezocht. Die zijn gemarkeerd met rode of witte steentjes.

Annita heeft een passie voor groenten en zuivere gerechten. Dat komt in allerlei aspecten van haar werk terug. Zo kennen we haar ook van het boekje Appeltaartvariaties, een heus collectors item. En nu heeft ze de gewassen in de biologische moestuin en Eetbare Siertuin op creatieve wijze met recepten in contact gebracht.


Lees hier meer over de Open Ecotuin 2015 en kom ook!

Wie gelooft dat Roodkapje door het bos naar oma ging, zonder iets te plukken? En hoe overleefde Kleinduimpje het alleen in het donkere bos?

De losse recepten, die onder de rode kapjes “geplukt” kunnen worden, zijn ook gebundeld in een handgebonden boekje (zie hierna). Voor een luttel bedrag te koop, de oplage is slechts 75 stuks.

Roodkapjes 1100
Zeven roodkapjes voor zeven recepten.

Dwalen door de tuin 

moestuinRecepten kennen een ingrediëntenlijst. In dit boekje verwijzen ze naar een plek in de tuin. Zie peterselie groeien. Of – waarom niet – zevenblad. Of knoflook, worteltjes, laurier, noem maar op. Wandel er heen en kijk.


Niet plukken, wel kijkenEen beetje als ‘kijken, kijken, niet kopen’, waar de Nederlanders op vakantie in het buitenland om bekend zijn. Want datzelfde geldt in onze tuinen.
Plukken is er helaas niet bij; sommige groenten zijn nog te jong om te oogsten en bovendien zijn onze tuinen er met name om u nieuwe, vrij onbekende en in onbruik geraakte gewassen te tonen. Niet voor productiedoeleinden.

Precisiewerk

Receptenboekje - wilde groenten risotto 850x547

Receptenboekje - kaart


Op de bladzijde van een recept wordt via de hoeveelheid verwezen naar een genummerde, uitvouwbare plantenlijst (afbeelding links). Eigenlijk twee, een voor de moestuin en een voor de Eetbare Siertuin. Dat betekent dat de plantenlijst en de recepten exact uitgelijnd moeten zijn. Anders staat er naast ‘een teentje’ bij het recept geen knoflook, maar bijvoorbeeld ‘snijbiet’.

Kunstroute Renkum

Receptenboekje recepten index
Index en recepten – klik erop voor een vergroting

In onze gemeente, die de dorpen Oosterbeek, Renkum, Doorwerth, Wolfheze en Heveadorp omvat, is het op 6 (en 7) juni ook de Kunstroute. Vorig jaar deed Annita daar aan mee, dit jaar heeft ze gekozen voor een andere setting. Maar kunstroutevolgers kunnen ook gerust hier langs komen. 

En soep toe!

Een van de recepten is Kleinduimpje-soep, een soep met o.a. kleinduimpje sla (tom thumb). Tijdens de Open Ecotuin kunt u (tegen een kleine vergoeding) deze soep proeven aan de stand van Frutti Confetti.

 

Plaats een reactie