Radicchio en 'nduja is natuurlijk een curieuze combinatie, maar tezamen vormen ze met de rijst en wat kaas een bijzonder smaakvolle (en pittige) risotto.
- 250 gr risottorijst (arborio, carnaroli)
- 50-70 gr 'nduja
- 600-800 gr radicchio (palla rossa – rode bal), klein gesneden en wat ragfijn gesneden reepjes om straks over de borden te strooien
- 2 st sjalot, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt of geperst (minstens een kwartier voor het de warme pan in gaat)
- olijfolie
- 1 ltr groentebouillon, tegen de kook aan
- Parmezaanse kaas, vers geraspt
- zout, naar smaak
- droge witte wijn
-
Verwarm een scheutje olijfolie in een stevige pan (kasserol). Smoor daarin de sjalot glazig.
-
Doe de rijst erbij, draai het vuur hoog en schep goed om, zodat de rijst door de olie als het ware wordt gecoat.
-
Blus met een scheut droge witte wijn, vuur laag en wijn laten verdampen
-
Giet er een (niet al te grote) hoeveelheid bouillon bij, vuur laag, roer het door.
-
Als de rijst de bouillon heeft opgenomen, weer wat bouillon erbij, enz.
-
Na een minuut of tien de radicchio en nduja erdoor roeren.
-
Als de rijst gaar is, vuur uit en de kaas erdoor roeren.
-
Laat de risotto met radicchio en nduja een paar minuten rusten voordat je hem serveert.
-
Schep op de borden en strooi er een beetje ragfijn gesneden radicchio over.
13 november 2024
Merkwaardig genoeg zijn bepaalde radicchio’s in onze tuin best groot en andere gewoon nog heel klein. Maar we eten ervan. En omdat we nog ‘nduja in de koelkast hebben liggen, wat onder de Italianen gezocht en ja, dit recept gevonden. We hebben het wat aangepast, maar de essentie is radiccho en ‘nduja.
Het moet gezegd, dit is bijzonder smakelijk. En wij houden ook wel van een beetje pit.