Ovenschaal bataat, courgette, zapallo en witte vis

Zapallo del tronco is een zomerpompoen. Het houdt het midden tussen courgette en pompoen. Ze zijn jong uitstekend te eten in de zomer, en ouder, goed te bewaren als pompoen in de winter. Het is een Cucurbita maxima, waar veel pompoenen toe behoren. Een courgette is een C. pepo.

In dit gerecht hebben we onder andere een zapallo en een courgette gemengd. Het kan ook het een of het ander zijn. Zapallo is wat zoeter en smaakvoller dan courgette. Vinden wij.

Ovenschaal witte vis met bataat, courgette en zapallo del tronco
Voorbereiding
22 min
Kooktijd
30 min
Totaal
52 min
 

Betrekkelijk eenvoudig en bijzonder smakelijke ovenschotel met witte vis. Het meeste werk is bij wijze van spreken het mengen van de kruiden.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine
Voor: 4 personen
Auteur: slenderkitchen.com
Ingredienten
Kruidenmengsel
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder;
  • 1 theel komijnpoeder;
  • 1/2 theel korianderpoeder;
  • 2 theel oregano;
  • wat zwarte peper uit de molen;
  • mespuntje cayennepeper;
  • snuf zout;
  • 1/2 theel knoflookpoeder of verse knoflook, zie notities
en verder:
  • 4 bataten zoete aardappelen, in blokjes van ca. 2 x 2 cm
  • 1 à 2 courgettes ook in blokjes
  • 1 à 2 zapallo's ook in blokjes
  • witte vis wij namen schelvisfilets
  • olijfolie
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Meng de kruiden. Wij gebruikten geen knoflookpoeder, maar enkele tenen geperste knoflook. Helemaal vers, tien minuten ervoor uit de tuin getrokken. Dat is dus nat en vereist iets meer roeren door de kruiderij om het een gelijkmatig geheel te maken.
  3. Neem een kom, doe daarin de brokken zoete aardappel. Meng ze met een scheutje olijfolie. Doe de helft van de kruiden erdoor. Meng goed.
  4. Besmeer de ovenschaal met olijfolie.
  5. Drapeer de brokken zoete aardappel over de bodem en schuif pakweg een kwartier in de oven. (Kleine brokken gaan sneller dan grote brokken. Dus dit kwartier is flexibel.) Het hoeft niet volkomen gaar te zijn op dit moment.
  6. Haal de schaal uit de oven, schuif de brokken zoete aardappel aan een kant, leg de vis of visfilets in het midden, en vul de andere kant op met brokken courgette en zapallo.Strooi de rest van de kruiden erover. Of althans, zoveel als u dat wenst.
  7. Zet nog tien minuten in de oven, tot de vis gaar is.
  8. Serveer. Eet smakelijk!
Opmerkingen

Wij hebben geen knoflookpoeder. Denk ik. Dus ik nam wat verse knoflooktenen.

Er kan ook nog gewoon paprikapoeder door de kruiden.

11 juli 2018
Ik had nog bataten in de koelkast liggen; gekocht voor zoete aardappelen met peultjes, maar de peultjes waren over hun hoogtepunt heen en werden erwten en zaad. Wat wil je met zo’n hitte. De courgettes en zapallo’s doen het ook waanzinnig goed. En ik had nog wat schelvisfilets in de vriezer. Dus mij door de ‘slanke keuken’ (slender kitchen) laten verleiden tot deze variant.

 

 

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.