Hartige courgettetaart met gorgonzola

Inspiratie: Tilly Boudewijn (a.k.a. TBO)

2 courgettes, in dunne reepjes gesneden (bijv. met mandoline); 2 uien, gesnipperd; scheut olijfolie; 3 tenen knoflook, fijngehakt (doe dit als eerste en laat het terzijde rusten); 3 eieren; bakje (250 gr) ricotta; 200 gr gorgonzola (dolce), in grotere blokjes; 1-2 eetl organo (gedroogde); 1 rode peper, fijngesneden; zout naar smaak; hartig taartdeeg of bladerdeeg

Hartige courgettetaart met gorgonzola - breedNeem een ruime taartvorm/springvorm (wij gebruikten ∅ 30 cm). Als u bladerdeeg gebruikt, hoeft u die niet in te vetten. In het andere geval raden we u dat wel aan: met olie of boter – of bakpapier op de bodem en langs de randen.

Verhit de oven op 220o Celsius. Bak de taart eerst een vijf tot tien minuten blind voor (dus zonder inhoud – bakbonen mag). Dan uit de oven halen en wat af laten koelen. Desgewenst, als het bladerdeeg is gaan opspelen, hier en daar weer in vorm brengen.

Neem een ruime, stevige pan (kasserol). Verhit de olie op middelhoog vuur. Smoor de ui tot ze glazig is, doe de knoflook erbij en schep een paar maal om. Dan de peper en de courgette erbij doen. Strooi er wat zout over en schep om. Doe het vuur wat lager en laat even met het deksel op de pan smoren.
Als de courgette een beetje begint te garen – nog een stevige beet – de boel van het vuur halen. Er is, als het goed is, heel wat vocht uit de courgette gekomen. Giet af. Laat de inhoud afkoelen.

Ondertussen mengt u de ricotta met de eieren en de oregano.
Hartige courgettetaart met gorgonzola 2Leg het afgekoelde courgettemengsel op een schone doek, vouw het dicht en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Doe het mengsel dan bij de ricotta en meng het goed.
Meng voorzichtig de gorgonzola erdoor. Eventueel nog wat zout – als het koud wordt gegeten mag het wat hoger in de smaak zijn.
Schep de inhoud in de taartvorm met het bladerdeeg en bak nog pakweg 20 minuten in de oven. Eruit halen als de bovenkant begint te bruinen en/of de inhoud niet meer nat is (steek er een pen, naald, aardappelschilmesje in en als deze droog uit de massa komt, is het goed).

Serveer.


Hartige courgettetaart met gorgonzola - mail Tilly
klik er op voor een vergroting

22 september 2014
Soms duren dingen lang. Op zaterdag 28 juni 2008 om 9:12 uur kreeg ik een e-mail van Tilly Boudewijn. Ze deelde haar taart recept. “Kom hem eens proeven bij bij, zou ik zeggen.” is de laatste zin. Nu zijn wij vaker bij Tilly en Gerrit geweest, maar heb ik ooit deze taart bij haar geproefd? Misschien was het al in de week erna. Wie weet, het is immers al meer dan zes jaar geleden.

De taart is zeer smakelijk. Mrs. M at wel twee kloeke punten. De volgende dag koud bij de lunch. Misschien nog lekkerder.


Opmerkingen
U kunt zelf spelen met de taart. Gorgonzola kan een andere blauwschimmelkaas zijn en zo meer.

 

 

 

 

Plaats een reactie