Hollandaisesaus

Hollandaisesaus heeft iets van mayonaise. Daarbij klop je eidooiers met olie (en wat mosterd en/of azijn en/of….) Voor deze saus klop je eidooiers met wat zuur.
Er zijn diverse recepten en verhoudingen op Internet te vinden. Wij maken het zo:

10 ml water; 10 ml azijn; 3 eierdooiers; 100 gr boter; zout; peper, wat citroensap

Meng het water met de azijn en breng het aan de kook. Laat wat afkoelen. Smelt ondertussen de boter.
Neem een au bain marie-pannetje of creëer dit door pan/kom-in-pan. Het mag namelijk niet gaan koken. Doe de water-azijn in de au bain Marie-pan/kom. (Het verhitten kan dus ook direct in de au bain marie-pan. Het is maar wat u makkelijker vindt.)
Klop de eierdooiers door het water-azijn tot ze gaan binden. Klop de gesmolten boter er beetje bij beetje door. Het wordt een mayonaise-achtige substantie. Doe er af en toe wat koud water bij. Niet veel. Als alles is opgenomen en gebonden, maakt u de saus op smaak met de citroensap, zout en wat peper.

Plaats een reactie