Ingemaakte walnoten

Bron: NRC 25-06-2007
1 kg verse groene walnoten; zout; peperkorrels; 1 kg suiker; 2-3 vanillestokjes; 6 takjes (citroen-)tijm; 1-2 takjes rozemarijn

Vooruit denken en werken
Ingemaakte walnoten kunnen vanaf december (dus na vijf+ maanden) in plakjes worden gesneden. Die zien er dan gemarmerd uit. Lekker bij wild, paté of desserts.

Dag 1
Prik met een naald in elke noot, rondom, veel gaatjes. Leg de noten 10 dagen in een emmer koud water.
Ververs het water minstens 1 x per dag, liefst 2 x.

Dag 11
De noten in koud water, met 150 gram zout/liter water, aan de kook brengen. Afgieten en herhaal dit nog twee maal.
Breng 1 liter water met 1 kilo suiker en de noten aan de kook.
Wegzetten.

Dag 13, 15 & 17
Maar elke twee dagen de siroop afgieten, deze iets inkoken, en weer teruggieten over de noten. Als dit proces 4 x wordt herhaald resulteert dit in een verhouding suiker : water = 2 : 1

Vul de potten met de hete gesuikerde noten, een opengesneden vanillestokje, tijm, rozemarijn en peperkorrels.

13 juni 2009
Over elf dagen is het San Giovanni, 24 juni. Dan hoor je onrijpe walnoten te oogsten. Voor nocino. Of voor dit recept, dat ik vond tussen de knipsels op een hoek van mijn bureau.
Nog uit de tijd dat NRC de kokende dames (Florine Boucher, Annèlene van Eijndhoven, Kim Maclean en Anne Scheepmaker,) in dienst had voor de dagelijkse kookrubriek. Ik meen dat ze per 1 januari 2009, na twintig jaar trouwe dienst, de laan zijn uitgestuurd. En, of het aan mij ligt of niet, ik vind dat na die tijd de kookrubriek groter is geworden, maar de kwaliteit minder. Veel meer geleuter en minder uitdagende recepten. Hap-zap-cultuur.

OPMERKINGEN
Dag 11 t/m 17 kan sneller, maar met meer risico. Annelène van Eijndhoven schrijft: "De makkelijkste manier om de noten te versuikeren is om op laag vuur een siroop te koken van 1 kg suiker op een halve liter water [de eerder genoemde 2:1, MM] en daarin vervolgens de noten te koken tot ze zwart en zacht zijn. Het risico is dat ze stuk gaan." Aan u de keus.

Plaats een reactie