Pasta met zeevruchten

Bron: beetje van Anne en een beetje van De Klassieke Italiaanse Keuken
300 gr zeevruchten/fruits de mer; 3 eetl olijfolie + een beetje; 4 romatomaten, in blokjes; 3 tenen knoflook, fijngehakt; 1 rode peper, ontzaad en fijngehakt; 3 eetl peterselie, fijngehakt; 2 ansjovisfilets, fijngehakt; zout; 250 gr spaghetti, bij voorkeur 'al nero di seppia' – inkt(vis)zwart dus

Als u rauwe zeevruchten heeft: kook ze even. En bij schelpen het vlees uit de geopende schelp halen. Bewaar het kookvocht.

Parallel het water voor de pasta aan de kook brengen.
Pasta met zeevruchten.jpgVerhit op laag vuur de olijfolie in een stevige (koeken-)pan. Doe de knoflook er bij en roerbak deze tot de stukjes geel worden. Doe dan meteen de tomatenblokjes, gehakte ansjovis en peterselie er bij. En wat kookvocht van de zeevruchten. Roer even goed door elkaar en laat even – indien weinig vocht: met een deksel op de pan – sudderen.
Onderwijl kookt u de pasta.
Als de pasta bijna gaar is doet u de zeevruchten bij de saus. Nog even doorverhitten en met zout op smaak brengen. Odienen. (Oh ja, spaghetti afgieten.)

15 juni 2009
Toen Heike en Norbert hier een week terug logeerden, had Heike een bakje fruits de mer gekocht bij AH. "Zum ausprobieren," zei ze. Daar aan de Ostsee halen ze andere beesten uit het water. Toen een paar dagen later weggingen lag het nog in de koelkast.
Gisteren zei ik tegen Anne: "Wat moet ik ermee?"
"Ik zou het wel weten," zei ze. "Met wat knoflook en een pepertje bakken. En dan met zwarte pasta eten. En misschien wat blokjes tomaat. Hmmm."
"Ik heb nog verse tomaten liggen."
"Da's helemaal mooi," zei ze op een manier dat ik het hele gerecht al voor me zag. Ja. Dat zou ik gaan maken, want we hadden al eeuwen een pak zwarte pasta liggen.
Vandaag sloeg ik Marcella Hazan haar Klassieke Italiaanse Keuken erop na. Zij gaf een recept dat in de lijn van Anne haar suggestie lag, maar een iets volumineuzer tomatensaus. Van Marcella leende ik de ansjovis en de peterselie.

Vooraf een bord sla en als dessert aardbeien. Wat wil een mensch nog meer?

OPMERKINGEN
Let op als er inktvisringen bij zitten. Deze kookt u kort, of heel lang. Alles tussen een minuut of drie-vier en een uur wordt rubber, aldus Onno Kleyn. Dus die ringen doet u op het laatst in de pan met de tomatenprut.

Plaats een reactie