Pasta met zeevruchten

Pasta con frutti di mare

Snel en lekker recept met zeevruchten (fruits de mer), een paar tomaten, knoflook en peterselie. Harstikke Italiaans. En bij voorkeur met inktzwarte pasta (spaghetti al nero die seppia).

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: beetje van Anne en een beetje van De Klassieke Italiaanse Keuken
Ingredienten
 • 300 gr zeevruchten/fruits de mer
 • 3 eetl olijfolie + een beetje
 • 4 st roma tomaten, in blokjes (of uit blik)
 • 3 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 st rode peper, ontzaad en fijngehakt
 • 3 eetl peterselie, fijngehakt
 • 2 st ansjovisfilets, fijngehakt
 • zout
 • 200 gr spaghetti of tagliatelle – bij voorkeur 'al nero di seppia' – inkt(vis)zwart dus
Bereiding
 1. Als je rauwe zeevruchten hebt: kook ze even. En bij schelpen het vlees uit de geopende schelp halen. Bewaar het kookvocht.

 2. Parallel het water voor de pasta aan de kook brengen.

 3. Verhit op laag vuur de olijfolie in een stevige (koeken-)pan. Doe de knoflook er bij en roerbak deze tot de stukjes geel worden.

 4. Doe dan meteen de tomatenblokjes, peper, gehakte ansjovis en peterselie erbij. . En wat kookvocht van de zeevruchten. Roer even goed door elkaar en laat even – indien weinig vocht: met een deksel op de pan – sudderen.

 5. Onderwijl kook je de pasta.

 6. Als de pasta bijna gaar is doe je de zeevruchten bij de saus. Nog even doorverhitten en met zout op smaak brengen.

 7. Pasta afgieten en erdoor mengen. Opdienen.

Opmerkingen
Let op als er inktvisringen bij zitten. Deze kook je kort, of heel lang. Alles tussen een minuut of drie-vier en een uur wordt rubber, aldus Onno Kleyn. Dus die ringen doe je op het laatst in de pan met de tomatenprut.

15 juni 2009
Toen Heike en Norbert hier een week terug logeerden, had Heike een bakje fruits de mer gekocht bij AH.
“Zum ausprobieren,” zei ze. Daar aan de Ostsee halen ze andere beesten uit het water dan hier. Toen ze een paar dagen later weggingen lag het nog in de koelkast.
Gisteren zei ik tegen Anne: “Wat moet ik ermee?”
“Ik zou het wel weten,” zei ze. “Met wat knoflook en een pepertje bakken. En dan met zwarte pasta eten. En misschien wat blokjes tomaat. Hmmm.”
“Ik heb verse tomaten.”
“Da’s helemaal mooi,” zei ze op een manier dat ik het hele gerecht al voor me zag. Ja. Dat zou ik gaan maken, want we hadden al eeuwen een pak zwarte pasta liggen.

Vandaag sloeg ik Marcella Hazan haar Klassieke Italiaanse Keuken erop na. Zij gaf een recept dat in de lijn van Anne haar suggestie lag, maar een iets volumineuzer tomatensaus. Van Marcella leende ik de ansjovis en de peterselie.

Vooraf een bord sla en als dessert aardbeien. Wat wil een mensch nog meer?

27 december 2022
Langer geleden een zak fruits de mer in de vriezer gelegd. Kort voor Kerst een bak verse, zwarte pasta met 50% korting gekocht – moest weg voor de Kerst. Nu kan je die pasta uitstekend invriezen, wat ik voor het overgrote deel heb gedaan. Maar een en een is twee. Dus vanavond dit gerecht weer gemaakt, met knof en peterselie uit de moestuin een een blik tomaten (BIO). En ja, potjes ansjovisfilets staan standaard in onze voorraadkelder.
“Een klein feestmaal, de dag na Kerst,” zei mrs. M.

Plaats een reactie

Waardering