handje basilicumblaadjes (liefst Thaise)
Dit recept – en andere Volkskeukenrecepten van zijn hand – staan ook op de website van Onno Kleyn.
Maak de inktvis schoon als dit al niet is gebeurd. Dat gaat als volgt: trek voorzichtig aan de kop en als het goed is komt de hele zwik uit het lijf. Met de vinger worden achterblijfselen eruit gehaald en het rugschild – een dik graatachtig iets – losgemaakt en verwijderd. Het paarse gespikkelde huidje aan de buitenkant laat dan al los, dat kunt u eraf trekken en er blijven prachtig witte "buizen" over. (Als u kleine pijlstaartjes heeft, kunt u het kopdeel bewaren en invriezen voor later in fruit de mer.)
Snijd de inktvis in stukjes van ca 4 x4 cm. Verhit een wok zonder olie tot zeer heet en giet er dan de olie in. Fruit de knoflook 30 seconden tot hij kleurt. Schep uit de pan. Doe de inktvis, ui en peultjes in de pan en roerbak 2 minuten op hoog vuur. Doe de andere ingrediënten erbij en roerbak nog een minuut. Sluit de pan, draai het vuur laag en wacht 2 minuten. Roer er de knoflook en de basilicum door en serveer.
29 mei 2008
Dit recept stond tien dagen geleden in de krant. Onno is er vroeg bij, zal ik maar zeggen. Er zijn nog geen peultjes van het land – dat duurt nog een week of wat. De eerste bloemen heb ik gisteren gezien, en dan gaat het snel.
10 juni 2008
De peultjes zijn er elf dagen later in overvloed.
14 juni 2012
En 4 jaar en 4 dagen later zijn de peultjes goed voor een eerste oogst. Op 6 meter dicht opeen geplante peultjes 700 gram geoogst.
Maar het is lekker. Zeker als je alle instructies opvolgt (dus ook opmerking 1 ter harte nemen).
2. Een uitstekend recept. De hoeveelheid peultjes mag iets meer zijn (ik heb voor 8 personen 1 kg "hele" inktvis – dus veel minder gewicht aan 'tubes' – en ruim 1 kg gebruikt en dat was goed).