Orecchiette met snijbiet

Inspiratie: NRC 28-05-2008
400 gr snijbiet, in kleinere stukken gescheurd, groot blad van dikke nerven en stengels ontdaan; 6-8 ansjovisfilets op olie, wat fijngehakt; 4-6 tenen knoflook, fijn gehakt; 3 verse rode (chili-)pepers, ontzaad en fijngehakt; 8 eetl olie; 400 gr orecchiette (=100 gr p.p.); 100 gr parmezaanse kaas, vers geraspt; peper & zout

Voor alle recepten gelden 'onze vaste waarden'. Orecchiette is een soort geribbelde oortjes- of schelpenpasta.

Verhit de olijfolie in een zware pan op laag vuur. Doe de ansjovis, knoflook en chilipeper bij. Bakken en roeren tot de ansjovis is "gesmolten" en de knoflook goudgeel. Houdt de pan warm (plaatje eronder) en kook de pasta in gezouten water. Doe er na een minuut of vijf de snijbiet bij. Roer af en toe, tot de pasta gaar is en de snijbiet geslonken. Overgieten in een vergiet. Doe de ansjovismengsel in de pastapan en roer de uitgelekte pasta met snijbiet erdoor.
Nog snel de Parmezaanse kaas erdoor roeren en opdienen.

28 mei 2008

Wij hebben gisteren het uitdunsel van snijbiet gegeten. Griekse snijbiet. Ook heel lekker. Was dit recept een dag eerder verschenen, was het dit geweest. Maar snijbiet te over!

4 juni 2008
Dan toch gemaakt. Lekker en makkelijk.

19 augustus 2013
Het zal tussen 2008 en nu ongetwijfeld wel een aantal maal vaker zijn gemaakt, maar nu hebben we de foto's! Het blijft verrukkelijk.

OPMERKINGEN
Gebruik wel echte grote schelpen, orecchiette dus. De snijbiet wil samenscholen en moet dus in de schelpen blijven hangen (als de snijbiet tenminste klein genoeg is). Met gewone pasta is dat een drama – nou ja, dramaatje.

Plaats een reactie