Inktvis uit de wok met knoflook en peultjes

bron: Onno Kleyn (Volkskrant 20/5/08)
500 gram pijlstaartinktvislijf; straaltje olie; 8 tenen knoflook, grof gehakt; 1 rode ui, in dunne flinters; 400 gr peultjes; 1 à 2 Spaanse pepers, met zaad en al gesneden; 2 theel suiker; 2 eetl nam pla (Thaise vissaus); 2 eetl oestersaus

handje basilicumblaadjes (liefst Thaise)

Dit recept – en andere Volkskeukenrecepten van zijn hand – staan ook op de website van Onno Kleyn.

Maak de inktvis schoon als dit al niet is gebeurd. Dat gaat als volgt: trek voorzichtig aan de kop en als het goed is komt de hele zwik uit het lijf. Met de vinger worden achterblijfselen eruit gehaald en het rugschild – een dik graatachtig iets – losgemaakt en verwijderd. Het paarse gespikkelde huidje aan de buitenkant laat dan al los, dat kunt u eraf trekken en er blijven prachtig witte "buizen" over. (Als u kleine pijlstaartjes heeft, kunt u het kopdeel bewaren en invriezen voor later in fruit de mer.)

Snijd de inktvis in stukjes van ca 4 x4 cm. Verhit een wok zonder olie tot zeer heet en giet er dan de olie in. Fruit de knoflook 30 seconden tot hij kleurt. Schep uit de pan. Doe de inktvis, ui en peultjes in de pan en roerbak 2 minuten op hoog vuur. Doe de andere ingrediënten erbij en roerbak nog een minuut. Sluit de pan, draai het vuur laag en wacht 2 minuten. Roer er de knoflook en de basilicum door en serveer.

29 mei 2008
Dit recept stond tien dagen geleden in de krant. Onno is er vroeg bij, zal ik maar zeggen. Er zijn nog geen peultjes van het land – dat duurt nog een week of wat. De eerste bloemen heb ik gisteren gezien, en dan gaat het snel.

10 juni 2008
De peultjes zijn er elf dagen later in overvloed.

14 juni 2012
En 4 jaar en 4 dagen later zijn de peultjes goed voor een eerste oogst. Op 6 meter dicht opeen geplante peultjes 700 gram geoogst.
Maar het is lekker. Zeker als je alle instructies opvolgt (dus ook opmerking 1 ter harte nemen).

OPMERKINGEN
1.   Volgens Onno vindt de Nederlander inktvis taai. Een fietsband. In Zuid-Europa eten ze veel inktvis en hoor je niemand klagen, zegt hij. Het gaat om het goed bereiden. Inktvis is taai als hij te kort of juist te lang is bereid. "Tussen de drie, vier minuten en een uur is het pure gummi,"schrijft hij. Verse inktvis koop je op de markt. Maar hij verdraagt het heel goed om diepgevroren te worden, dus de 'tubes', lijven, die de viswinkel verkoopt, zijn ook uitstekend.
2.   Een uitstekend recept. De hoeveelheid peultjes mag iets meer zijn (ik heb voor 8 personen 1 kg "hele" inktvis – dus veel minder gewicht aan 'tubes' –  en ruim 1 kg gebruikt en dat was goed).

Plaats een reactie