Insalata di maccarello, cipolla e fagioli

Insalata di maccarello, cipolla e fagioli_thumn 850x850Salade van witte bonen met makreel en ui

Officieel is dit klassieke Italiaanse gerecht met tonijn, maar dat doen we niet meer aangezien deze zwaar wordt overbevist. Uitgezonderd de albacore, de zogenaamde witte tonijn, die meer een meer te koop wordt aangeboden. Ook ingeblikt.


gekookte witte boterbonen; 1 blikje makreelfilets (85 gr); 3 eetl hele goede olijfolie; 1 rode ui, in dunne ringen; optioneel: peterselie, fijngehakt; optioneel: kappertjes (of “kappertjes” van Oost-Indische kers)

Insalata di maccarello, cipolla e fagioli -3De boterbonen, ook wel reuzenbomen, een nacht onder water zetten en laten weken. Water afgieten en dan 1 tot 2 uur koken. Als ze (beet-)gaar zijn, vuur uit. Afgieten en af laten koelen. Als ze lauw zijn al met de olijfolie mengen. Dat schijnt beter te zijn voor de uiteindelijke smaak. Zegt men. Baat het niet, dan schaadt het niet. Dus we het doen maar.
Het geheel laten afkoelen.


Insalata di maccarello, cipolla e fagioli - 1Rode ui in dunne ringen gaat heel makkelijk op een mandoline. Of met deze groentenschaaf. Als de ringen groot zijn, mogen ze gerust worden gehalveerd.De makreel uit blik uit laten lekken en dan wat plukken en door de bonen mengen, tezamen met de ringetjes rode ui.
Koud wegzetten.

Voor het serveren eventueel wat peterselie erover strooien.


23 juli 2016
We hebben veel bezoek dat een hapje mee-eet. “Houd het simpel,” waarschuwde mrs. M. Dus simpel deze salade gemaakt, en de courgettesalade met feta en de pennesalade met rucola en humus van kikkererwten en zaalouk, een verrukkelijke Marokkaanse spread/moes van aubergine en tomaten.


Opmerkingen
1) Op het weken en koken van de bonen na: simpel en errug lekker.
2) Verse gerookte makreel kan natuurlijk ook. Of makreel uit de oven of van de bbq (van de vorige dag)

Plaats een reactie