Javaanse spitskool

Javaanse spitskool
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
20 min
 

Een eenvoudig te maken, smakelijke maar ook weer niet spectaculaire roerbak van spitskool, wortel en paddenstoelen. Met sojasaus, daarom Javaans.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: Internet (maar 2024 onvindbaar)
Ingredienten
  • 1-2 kg spitskool, dun gesneden, gewassen
  • 1 st ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes (minstens kwartier voordat het de pan in gaat)
  • arachideolie
  • 1 of 4 st wortel (1 dikke of 4 dunne), klein gesneden
  • 1 st groene paprika, in dunne repen
  • 100+ gr paddenstoelen in plakjes (champignons, shiitakes)
  • 1 st groene jalapeñospeper, fijn gesneden (optioneel)
  • 1 theel bruine basterdsuiker of oersuiker
  • scheutje sherry
  • 2-4 eetl sojasaus (wij namen donkere)
  • peper uit de molen en zout
  • 1 theel maïzena
Bereiding
  1. Neem een wok of ruime, stevige pan (kasserol). Verhit de olie en fruit de ui.

  2. Doe de gesneden wortel erbij, even goed meebakken, dan de reepjes paprika toevoegen en meebakken. En de rode peper of jalapeños.

  3. Dan de gesneden spitskool toevoegen met de plakjes champignons of shiitakes (of andere paddenstoel). En doe de knoflook erbij.

  4. Roerbak, de spitskool zal slinken, draai het vuur wat lager.

  5. Breng op smaak af met de bruine suiker, de sherry, het zout en de peper.

  6. Neem een glas, doe daar de maizena in en een klein beetje water. Los de maizena roerend op. Giet in de pan en roer goed door. Even goed (roerend) verhitten, dan wordt het vocht gebonden.

  7. Breng nog meer op smaak met wat sojasaus.

Opmerkingen

Een fris zure salade erbij zou niet misstaan: atjar tjampoer, komkommersla.

5 juli 2005
Ik heb ca. 300 gram gesneden spitskool, wat kleine gele worteltjes (Yellowstone), veel grotchampignons.
Geserveerd met in groentebouillon gekookte basmatirijst en gehaktballetjes.

8 november 2024
Ja, na meer dan 19 jaar later hebben we dit weer gegeten. En dat komt omdat we toentertijd (zomerse) spitskool teelden en daarna overgestapt zijn op Filderkraut. Dat werd allemaal zuurkool en we aten nog heel af en toe spitskool.. Maar 2024 was het jaar van de slak. Dus veel Filderkrauts hadden te lijden onder slakkenvraat. Onvoldoende voor zuurkool dit jaar, wel wat spitskool.
En dit recept stond nog zonder afbeeldingen en in een formaat van 2005. Nu dus gepimpt en foto’s erbij.

Plaats een reactie

Waardering