Sajoer boontjes

bron: traditioneel
sperziebonen (purple teepee's; haricot nain); twee middelgrote uien, in grof gesneden; arachideolie; pakje sajoer lode boemboe; tempeh (evt. tofoe); rijst

's Morgens: ontdoe de sperziebonen van de uiteinden. Was ze en breek ze. Kook ze in 5 – 10 minuten beetgaar. Af laten koelen. Snijd de tempeh in reepjes en leg deze in een marinade van bijv. rijstazijn, wat olie; sambal; sojasaus en evt. wat suiker. Wegzetten. (Een enkele keer doorroeren kan geen kwaad.)
Bak de tempeh in een anti-aanbakpan zodanig dat ze mooi droog gebakken zijn. Niet knalhard, maar zeker niet te week. Wegzetten.
Verhit de olie in een wok en bak de ui glazig, net een beetje bruin. Doe de boemboe erbij en even doorbakken. Voeg water bij (zie advies op het pak boemboe, anders een kop of vier). Aan de kook brengen. Doe uiteindelijk de boontjes en de tempeh erbij. Opdienen met rijst.

30 augustus 2006
Dit is eigenlijk al een heel oud recept. Er zijn verschillende leveranciers van de boemboe en de smaken verschillen nogal. Maar het blijft lekker en makkelijk en gezond.

OPMERKINGEN
Er kan bijv. ook nog blokjes bamboescheuten bij, maar dat heb ik niet in de moestuin. Hoewel? Bamboe? Kan alle bamboe gebruikt worden? Zo ja, dan heb ik nog wel wat staan.

Plaats een reactie