Karbonades met appel en witte wijn

Bron: min of meer BBC Food
x (rib-)karbonades; x handappels, geschild, klokhuis eruit en in achten; olijfolie; wat jeneverbessen, geplet; wat blaadjes verse salie; x/2 (rode) uien, gesnipperd; droge witte wijn; scheut olijfolie

Karbonades met appel en witte wijn 2.JPG

31 januari 2012
Tja. We zijn varkenshouders. Heel kleine varkenshouders van een uniek ras. We gaan voor de fok van Bonte Bentheimers. Een mooi, vriendelijk, winterhard zeldzaam ras landvarken in stand houden. We slachten dus zelden. En zelf eten we überhaupt weinig vlees. De ribkarbonades die in onze vriezer liggen hebben datum 17/01. En dat is niet van 2012. Ooit wat vlees geruild met Teresa van Sengersbroek voor uitmuntende olijfolie. Zij en Peter behoren tot de pioniers als het gaat om professionele Bonte Bentheimer-houders. Buiten lopen, wroeten, goed leven en 100% EKO. Maar goed, dat alles dwong ons niet om het vlees meteen te eten. Maar nu werd het hoog tijd.

Bereiding

Verhit de oven voor om pakweg 200o C.

Dep de karbonades droog en bestrooi ze met peper en zout. U kunt werken met een pan die de oven in kan, of e.e.a. uit de koekenpan overbrengen in de ovenschaal. Zoals wij deden.

Braad de karbonades aan in olijfolie; ze mogen een beetje bruinen. Neem ze uit de pan. Smoor nu de ui gaar, doe de blaadjes salie erbij en geplette jeneverbessen. Niet lang. Doe de karbonades terug en de appel erbij. Bak even en giet er een goed glas witte wijn in. Even doorkoken. En dan: nog witte wijn erbij tot de karbonades net onder liggen en het geheel de oven in. Of: overhevelen in een schaal, schik de appels en giet er nog wat  wijn bij tot de karbonades net onder staan.
Zet ca. een half uur in de oven. Maar als de appels gaar zijn, zijn da karbonades ook goed.

Serveer.

OPMERKINGEN
Mrs. M, al helemaal niet zo gek op "vast vlees" vond het erg lekker. Zij is meer van de gehakt. Dus dat wil wat zeggen.

Plaats een reactie