Over wc-papier

Op de startavond van Duurzaam Renkum hield Wibo Teerlink van Bureau Cambium een betoog over verantwoord wc-papier. Nee, niet over de kleur; over het gebruik van dit alledaags artikel mag gerust worden nagedacht.

Over wc-papier Satino Black

It's so easy to be green. Dare to be black.
Volgens Wibo is Satino Black van Van Houtum uit Swalmen de absolute top. Waarom? Het is certified Cradle to Cradle.

 

C2C – cradle to cradle

Over wc-papier C2CBij Cradle to Cradle denken wij aan een gesloten kringloop. Niets verdwijnt op aarde. Dat is de gedachte erachter.

Soms betekent het – zoals bij lood – dat het letterlijk wordt gerecycled. Oud lood wordt nieuw lood en als dat bovendien geen milieubelasting betekent…. Enfin, in dit geval zou dat betekenen dat gebruikt wc-papier wordt hergebruikt. Dat is een nogal rare gedachte. Maar als men het één niveau hoger bekijkt kan C2C wel. Je zou kunnen zeggen dat gebruikt wc papier uiteindelijk tezamen met de faeces  meststof wordt. Hierdoor groeien bomen, die weer de basis voor nieuw papier vormen, dat gebruikt wordt en daarna gerecycled, enzovoorts. Als het productieproces dan ook nog eens het milieu ontziet, kan je spreken van C2C.

Van de site plukken wij: 'Satino Black is het enige echte CO2-neutrale toilet- en handdoekpapier op basis van 100% gerecycled papier en een milieuvriendelijk productieproces, dat toch net zo zacht en wit is als normaal hygiënepapier. Het enige merk ter wereld met de keurmerken FSC recycled, Europees Ecolabel en Cradle to Cradle.'

 

Prijsvergelijk

wc-papier DankeU wilt natuurlijk zo groen en duurzaam mogelijk leven. Naast de ecologische afwasmiddelen, vloerzepen en allesreinigers, let u, net als wij, ook op het wc-papier.
Wij gebruiken al jaren al jaren Danke. 2-Laags[i]. Danke lijkt oké en is van gerecycled papier. Ze kent het Duitse waarmerk Der Blaue Engel; een van de eerste milieukeurmerken in de wereld.

Twee- of drielaags wc-papier. Grijs of wit. Zacht en luchtig of schuurpapier. Wibo heeft bedacht dat het enig juiste criterium om de prijs te vergelijken het gewicht van de rol is – exclusief de kartonnen huls. Want eerlijk is eerlijk: van het Danke-papier vouwen we meer vellen over elkaar eer we de bips vegen: het is namelijk nogal dun.

Wibo vergeleek een aantal merken met een duurzaamheids/eco-claim: Lotus Royale, Page Original, AH puur & eerlijk ecologisch, North River ECO toiletpapier, BAMPA (van bamboevezels) en Satino Black. Wij voegen Danke eraan toe. Van de door Wibo vergeleken merken is AH het goedkoopst. Dus die nemen we mee in ons aanvullende vergelijk:

 

AH puur&eerlijk

Satino Black

Danke

 

FSC
Der Blaue Engel

 

C2C
EU Ecolabel
FSC

Der Blaue Engel

 

 

100% gerecycled papier

100% gerecycled papier

100% gerecycled papier

Lagen

3

2

2

Aantal vellen

200

400

250

Gewicht (zie tekst)

106

149

81

Verpakt

6

4

8

Prijs

2,29

3,49

3,39

Prijs / rol

0,38

0,87

0,42

Prijs / kg

3,58

5,85

5,2

Aanbieding t/m 05-02-2012 Makro verkoopt Danke. 9 pakken à 8 rollen voor € 23,75 incl. BTW. Dat is € 0,33/rol. (Normaal € 27,57.)
Aanbieding t/m 31-1-2012. Overtoom verkoopt Satino Black. 40 Rollen voor € 23,80, incl. BTW. Dat is € 0,60/rol. (Normaal € 29,95.)
Wij hebben hier de consumentenwinkelprijs genomen.

Wij vermoeden dat AH puur & eerlijk uit de Danke-fabrieken rolt.

MergenMetz schakelt over op Satino Black.(Maar eerst al die pakken Danke erdoorheen…..)

Over wc-papier reactie vHtG.jpg

 

 

[i] Vreemd genoeg staat die niet op de Duitse website. Is dat speciaal voor Nederland geproduceerd? (In het Duits is bij 'Danke Toilettenpapier 2-lagig' geen afbeelding te vinden.)

Plaats een reactie