Kastanjesoep met chorizo

Sopa de castañas

bron: Moro
4 eetl. olijfolie; 1 grote Spaanse ui, gesnipperd; 1 wortel, in dobbelsteentjes; 1 bleekselderijstengel, fijngesneden; 120 gr. bakchorizo, in blokjes van 1 cm; 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes; 1 theel. gemalen komijn; 1½ theel. fijngehakte verse tijmblaadjes; 2 kleine gedroogde Spaanse pepers, geplet; 2 tomaten, grof gehakt; 500 gr. tamme kastanjes, gekookt en grof gehakt; 20 draadjes saffraan, getrokken in 3 a 4 eetl. gekookt water; 1 l water; peper & zout

Verhit de olie in een grote steelpan op matig vuur. Voeg ui, wortel, selderij, chorizo en wat zout toe. Laat alles, af en toe roerend, in 20 minuten behoorlijk bruin bakken en karameliseren. De soep krijgt hierdoor een heerlijke rijke smaak en kleur. [Noot MM: Dit is een gevolg van de Maillard-reactie.]

Doe de knoflook, komijn, tijm en Spaanse peper erbij en na 1 minuut koken, de tomaat. [Noot MM: tomaat is zuur en dat remt de Maillard-reactie.] Na 2 minuten de kastanjes. Roer alles goed door elkaar. Doe dan het saffraanaftreksel en het water erbij. Breng het geheel weer aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten sudderen. Neem de pan van het vuur en stamp het met een aardappelstamper tot een bijna gladde puree/soep. Soep met een byte. Breng op smaak met peper & zout.

9 december 2007
Een herfstsoep. Er is nog bleekselderij. Tamtukkels hebben we genoeg in de tuin. Het schillen of pellen is alleen een rotklus. Dus heb ik een pak gekookte genomen. Tja, je doet iets in principe (niet) of uit principe (niet).
We hebben er een stuk brood bij gegeten en een heel toepasselijke witte wijn: Grüne Veltiner Smarad van Pichler (Dürsteiner Kellerberg). Oostenrijks, als ik het wel heb. Bob had ons wat geopende flessen geschonken, van een proeverij. Bob is sommelier, of beter: was. (O.a. bij De Kromme Dissel en Parkheuvel – in de sterrentijd.) Nu werkt hij bijImperial Wijnkoperij, dat veel in Oostenrijkse wijnen doet.[1]

2 december 2009
Nog eens, als voorgerecht, gemaakt en nu mèt de chorizo. Niet tot Arwen haar tevredenheid, want zij houdt niet van die worst. Ik had de soep opgeschaald voor 8 personen, doch ook met 1 Spaanse peper blijft het pittig. Rest de vraag: wat is klein als er staat ‘2 kleine gedroogde Spaanse pepers’?

OPMERKINGEN
1.   Heb ik een prachtige chorizo gekocht, van meat cuisine, en vergeten in de soep te doen. Bah.
2.   Maar deze nu vegetarische soep was heel erg lekker. Iets zoet en pittig vanwege de peper.
3.   Niet te veel saffraan: ik heb gewoon een plukje genomen, ongetwijfeld meer dan 20. Het was kantje boord. Marijke proeft saffraan niet, zegt ze. Ik wel.
4.   Pepers. Ik heb twee kleine gedoogde pepertjes genomen. Zelf gekweekt, in de kas, en gedroogd. Ik denk dat ze hooguit 5 cm lang zijn. Zaden verwijderd, net als de steelaanzet. De rest “geplet” – dus grof versneden. De soep was iets te pittig. Toen mijn bord leeg was, moest ik mijn neus even ophalen; een lichte loopneus. Advies: neem 1 Spaans pepertje.  [02-12-2009: of geen]

[1] Grappig, ik zoek de wijn op: € 45,10 per 6 flessen. Ik had het voor mijzelf op rond de 7 euro per fles geschat, vergeleken met de Luxemburgse wijnen. Ik zat er niet ver naast.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.